Obuka Štabova za vanredne situacije

imageDanas je održana obuka Štabova za vanredne situacije MUP Republike Srbije u okviru projekta “Unapređenje vitalnosti za odgovor na vanredne situacije” u saradnji sa UNPD i Vladom Japana.Obuku sprovodi sektor za vanredne situacije MUP-a, Odeljenje za vanredne situacije u Valjevu.

Aleksandar Lazarević načelnik Nacionalnog trening centra u Sektoru za vanredne situacije MUPa Srbije kaže da je skup u Valjevu zapravo nastavka trening obuke koja se sprovodi u 30 gradova Srbije . Obuka u Valjevu je sedma po redu. “ Cilj ove obuke je pre svega da razmenimo iskustvo u okviru svega onoga što su Štabovi uradili i u prevenciji , a pogotovo u odgovoru u situacijama kakvu smo imali prošle godine i da unapredimo i nivo znanja i budemo spremniji u narednom periodu“, reko je Lazarević.
Glavni cilj obuke je partnerstvo i povezivanje Štabova izmedju sebe u ovom slučaju Štabova Kolubarskog okruga , ali i partnerstvo izmedju lokalnog i nacionalnog nivoa. “ Najviše sve zavisi od lokalnog nivoa. Želimo da unapredimo iskustva koja imamo kako bismo bolje reagovali u budućnosti. Neophodna nam je koordinacija na nivou KO . Ne moemo sliv reke da branimo samo u jednoj opštini već to mora biti skup aktivnosti“, kaže Lazarević.
U tzoku obuke pokazana je prezentacija delovanja valjevskog Štaba u toku poplava prošle godine , ali i svih reagovanja u situacijama u kojima se Valjevo našlo.
“ Ovo je sektor koji se stalno unapredjuje i stalno su nam potrebna nova saznanja. Velika je istina da iz svage vanredne situacije izvučemo neka nova saznanja. Svuda u svetu se zapravo funkcioniše na ovaj način. sada već znamo dovoljno iz nekih situacija i da znamo gde su slabe tačke i šta je to što na prvom mestu moramo uraditi“, zaključio je Lazarević.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.