Gradjani zadovoljni Tešnjarskim večerima

imageGradjani Valjeva zadovoljni su organizacijom manifestacije Tešnjarske večeri. Anketirani posetioci izrazili su želju za više izvodjača u muzičkom delu programa, a svi do jednog istakli problem nedovoljnog prostora za organizovanje koncerata.

Na slučajnom uzorku od 300 gradjana Valjeva 2013. godine Geografski institut „Jovan Cvijić“SANU Beograd uradio je istraživanje o potrebama i stepenu zadooljstva gradjana manifestacijom Tešnjarske večeri.O ovom istraživanju organizatori nisu bili obavešteni.
Geografski institut do sada je obradio 20 manifestacija u Srbiji želeći da sazna koji je motiv posetilaca manifestacija u Srbiji kojih ima od 2 000 do 3000.“ U Valjevu smo odabrali manifestaciju Tešnjarske večeri i došli do zaključka da je najveći broj posetilaca starosne dobi izmedju 19 i 30 godine. Ima nravno i starijih od sedamdeset , ali kada govorimo o najvećem broju to je ova grupa. Ipak činjenice pokazuju da je 90% posetilaca iz Valjeva , dakle sami gradjani dok svih ostalih je samo 10 % što je jasan znak organizatorima d svoju manifestaciju treba više da promovišu u Srbiji. Za to su dobri Sajmovi turizma recimo kako bi veći deo populacije u Srbiji bar dobio informaciju o manifestaciji“, rekao je Žaljko Bjeljac naučni saradnik Geografskog instituta.

image Na prezentaciji istraživanja moglo se čuti da žene u većoj meri posećuju ovu manifestaciju od muškaraca, stepen obrazovanja je srednja škola u najvećoj meri.
Od anketiranih 83% bili su stalni posetioci manifestacije dok su odgovori koje su davali o broju dana koliko posećuju manifestaciju z vreme trajanja uglavnom bili četiri ili pet dana.
Gradjani Valjeva informaciju o programima i dešavanjima na Tešnjarskim večerima u najvećoj meri dobijaju od prijatelja potom putem interneta , a zatim novina, prospekta, radija i na kraju televizije. Na manifestaciju uglavnom dolaze u krugu prijatelja , a potom u krugu porodice.
Anketirani gradjani naveli su 543 razloga zbog kojih posećuju ovu manifestaciju , a na prvom mestu je šetnja , sledi kulturno-umetnički program pa potom predstave. Najviše se potroši na hranu i piće u proseku oko 10 evra.
Čak 58,33% ništa ne bi menjalo na Tešnjarskim večerima dok su medju sugestijama za poboljšanje programa izdvojeni više muzičkog progama bez ponavljanja izvodjača, više poznatih glumaca i izvodjača, ali su kako je predočeno svi do jednog iskazali potrebu za većim prostorom za koncertna dešavanja.
„ Istraživanje nam je jako važno kako bismo videli šta je to što još treba da uradimo da poboljšamo naše Tešnjarske večeri i vrlo nam je značajno za organizaciju sledećih. Naš je cilj i težnja da manifestacija izadje iz okvira samog Valjeva i da za nju znaju i na Tešnjrske doju gradjani iz drugih gradova. To nam je cilj i tome ćemo težiti , sada smo dobili i preporuke na koji način da to ostvarimo i treba to da primenimo“, reko je Aleksandar Vujić Subotić načelnik Gradske uprave.

image Ovo istraživanje u velikoj meri potvrdilo je već poznata saznanja medju kojima činjenica da najveći broj posetilaca dolazi na koncerte pa je to sigurno znak organizatorima da za narednu godinu obezbede još bolje izvodjače.

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.