Grad će ispitati broj zaposlenih u Obdaništu

imageMinistarstvu finansija prosledjen spisak od 384 zaposlena u Obdaništu . Grad ustanovio da je došlo do nedozvoljenog povećanja broja zaposlenih i istu činjenicu će ubrzo ispitati. Za dve godine zabrane zapošljavanje u Obdaništu zaposleno 45 osoba.

Na zahtev ministarstva finansija prosledjen je spisak zaposlenih u PU „Milica Nožica“ na kome se nalaze 384 imena. „ Mi smo prosledili spisak koji je Ustanova dostavila nama gde su imena 384 zaposlena , Od ovog broja 299 zaposlenih se finansira od sredstava lokalne samouprave , 37 iz budžeta Republike i 48 radnika iz sopstvenih sredstava ustanove. Od tih 48 zaposlenih 29 je zamena za duža i porodiljska bolovanja“, navodi načelnica Gradske uprave Jelica Stojanović.
U godišnjem izveštaju za 2012 i 2013. godinu kada je Slavica Aleksić bila direktor PU pre dolaska Zlatomira Markovića se navodi da je ukupno bilo 339 zaposlenih od čega 299 zaposlenih iz budžeta grada, 25 iz budžeta Republike i 15 iz sopstvenih prihoda. „ Jasno se sada vidi da je došlo do razlike u broju zaposlenih koji se finansiraju iz sopstvenih prihoda negde oko 33 do ukupno negde 44 zaposlena više i 3 više iz budžeta koji se finansiraju. Obdanište od stupanja na snagu zakona o zabrani zapošljavanja nije dobilo saglasnost za zapošljavanje nijednog radnika na neodredjeno vreme. Mi iz spiska ne vidimo koliko je na odredjeno koliko na neodredjeno, ali činjenica je da imaju više zaposlenih od dozvoljenih po Zakonu , a to je deset posto, toliko Zakon dozvoljava“, kaže Stojanovićeva.

image Grad u svojoj obavezi nema kontrolu zaposlenih koje ne finansira iz sopstvenog budžeta , ali Zakon o zabrani zapošljavanja odnosi se i na zapošljavanje lica i iz sopstvenih sredstava. „ Mi kao grad moramo ispitati okolnosti kako je došlo do zapošljavanja bilo u saradnji sa inspekcijom ili posebnom komisijom i tada ćemo u skladu sa onim što bude ustanovljeno dalje reagovati. Mi smo sada u pripremi budžeta za 2016. godinu vodeći računa o nalogu ministarstva da grad umanji masu zarada za sve korisnike za 3% čije zarade grad finansira, a da unutar svih tih korisnika se grad opredeli koliko će ko smanjiti zarade“, kaže Jelica Stojanović.

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.