Glišić:Dokumentacija spremna za Deponiju Kalenić

imageIzgradnja deponije Kalenić mogla bi da bude finansirana iz IPA fondova ukoliko se aplicira do 1. januara 2016. godine. Predsednik Opštine Ub Darko Glišić za Vamediu kaže da se nada da će sada kada je sve papirološki završeno, na vreme biti aplicirano za sredstva.

“ Ja ne mogu sto posto da tvrdim , ali na osnovu svega što je do sada uradjeno, a uradjeno je gotovo sve , nadam se da će se na vreme aplicirati za sredstva. Ipak konačnu odluku o tome donose IPA fondovi“, kaže predsednik Opštine Ub Darko Glišić za Vamediu.
Naime , na sastanku održanom u Valjevu kome su prisustvovali predstvanici Opština koje učestvuju u projektu deponije „Kalenić“ početkom godine moglo se čuti da je ova godina presudna kad je u pitanju prikupljanje obimne dokumentacije za izgradnju deponije Kalenić. Juče i danas u Beogradu održavaju se sastanci na ovu temu.“U toku je sprovodjenje ocena i mišljenje republičke revizione komisije na rešenja idejnog projekta i studije opravdanosti-pribavljene su skoro sve pozitivne ocene, danas se rešavaju preostale dve koje će takodje biti pozitivne. Izradjena je studija izvodljivosti, geološka, geotehnička i hidrogeološkla ispitivanja, urbanistički projekat, idejni projekat, studija opravdanoisti. Lokacijski uslovi su pribavljeni, lokacijska dozvola, uslovi za izgradnju, procena uticaja na životnu sredinu uradjena, hidrodinamička studija, realizuju se i imovinsko pravni odnosi odnosno prenos vlasništva nad parcelama . To su sve preduslovi i oni su ispunjeni“, kaže Glišić.

image

Kako je na pomenutom sastanku upravo Ubu stavljena na teret neažurnost I neagilnost direktora preduzeća “Eko Tamnava” , Glišić kaže da Ub deli isto mišljenje o njegovoj dovoljnoj posvećenosti poslu. “Djordje Maksimović kao predsednik Skupštine tog preduzeća je zaista preuzeo odgovornost na sebe inicirajući mnoge stvari kako bi se pokrenule sa mrtve tačke. Nemamo mi problem sa tim da Stevanović treba da bude smenjen , ali nije bilo takve inicijative I mi ćemo u narednom periodu svakako da se pozabavimo tim pitanjem”, navodi Glišić.

Od 2006. godine aktuelna je priča o izgradnji ove deponije koja svojim radom treba da pokriva 11 opština , a EU izgradnju može da finansira sa 17,2 miliona evra za šta je potrebno na vreme konkurisati. Kako izvori Vamedie u ministarstvu navode, sa aktuelnim direktorom Radomirom Stevanovićem realizacija teško da je moguća . Kako Stevanović godinu dana nije smenjen iako postoji opšta ocena svih da je smena potrebna ovo pitanje čeka vreme nakon Nove godine. Dok Stevanović može I da sačeka pitanje je da li će isto učiniti EU? Glišić se nada da će se sve stići na vreme , a da li će svima će vrlo brzo biti poznato.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.