U parku na Jadru legat Vide Jocić

imageZa 20 dana trebalo bi da budu završeni radovi u parku Vide Jocić koji je oštećen prošlogodišnjom poplavom. Malo Valjevaca zapravo zna da su biste koje se u parku nalaze legat koji je umetnica Vida Jocić ostavila Valjevu.

Pucanje zemljanog bedema u toku prošlogodišnje poplave i voda koja se prelila umnogome su urušili izgled para na Jadru koji je izgradjen još 1892. godine Po rečima arhitekti biće zadržane postojeće celine , ali su pojedini delovi izmenjeni. Biće popločan centralni deo parka kao i staze tako da će se pod pločama naći oko 900 kvadrata . Prostor koji okružuje biste , rad vajara Vide Jocić , takodje će biti bolje uredjen dok će najmanje izmene biti vidljive na samom ulasku u park. Vrednost radova je 13,5 miliona dinara, dok je izvodjač radova preduzeće Kompresor ing .
Upravo je park Vide Jocić jedan od tri izložbena prostora koje Valjevo poseduje.“Tu je izloženo 12 njenih radova. Taj podatak se nalazi u svim svetskim katalozima i knjigama.. Nekom se možda ne svidja što je ona radila portrete svojih saboraca , ali to su vredni radovi. Ima još nekoliko njenih radova van Valjeva u okolini. Mi smo napravili park. Nekada je tu bila tabla na kojoj je pisalo na ulazu u park o čijim se radovima radi. Onda su ukrali tablu pošto je bila od mesinga verovatno da je preprodaju. Ne biste verovali , ali ja sam lično prao te skulpture i te radove jer su nekako zanemarene. I mi se kao gradjani odnosimo prema tom parku loše. Ne shvatamo šta tamo zapravo imamo. A to može da bude povod da ljudi dodju u Valjevo sa svih strana.Bila je i ideja da napravimo tamo i prostor gde bi bili izloženi njeni crteži. Ali mi izgleda trebamo čuvara , nemamo ništa, a legat imamo“, rekao je svojeremeno za Vamediu Dušan Jovanović direktor Galerije.

image Za sada nije poznato, a ni posebno najavljeno da je u rekonstrukciji parka uopšte opredeljen prostor za objekat o kom je Jovanović govorio.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.