Kasarna Kadinjača čeka kupca

imageMedju zemljištem i objektima koje je Vojska Srbije navela na listi prodaje nepokretnosti nalaze se gotovo svi objekti koje Vojska ima u Valjevu i okolini. Gradu bi za otkup prostora kasarne Kadinjača bilo potrebno oko 150 miliona dinara, ali je pitanje da li grad raspolaže tim novcem?

U objavljenoj listi prodaje nepokretnosti VS kad je Valjevo u pitanju nalaze se :Popare , Kadinjača zemljište,Kličevac, Djenovac1 2,2 ha, Kadinjača 2,3, Popare 23 ha, Djenovac2 47,1ha, Boričevac-Belo polje 0,49, Pričević- Glavica 23 ha. Pored zemljišta objekti se nalaze u prostoru Kadinjače i to 15 objekata u površini od 4056 kvadrata, Djenovac 2 dva objekta površine 15,65 kvadrata i u Pričeviću 17 objekata u površni od 1889 kvadrata.

Sada je bar jasno da od velike priče o montažnim kućama za penzionere o kojima je 2010 godine govorio tadašnji ministar Dragan Šutanovac u prostoru Djenovca 2, nema ništa. U pripremi za realizaciju ovog pilot projekta vojske čija je realizacija bila najavljena već za 2012. godinu uključio se i grad Valjevo koji je svojevremeno za kompletnu infrastrukturu obezbedio oko 80 miliona dinara.
O prostoru kasarne Kadinjača govorio je najpre 2005. godine tadašnji predsednik Opštine Jovan Tomić koji je stao u odbranu ovog objekta onog trenutka kada je Vojska objavila da je na pragu postizanja dogovora sa Preduzećem za puteve Beograd kako bi im pomenuti objekat dala na korišćenje . Tomić je tada rekao da bi prostor kasarne ‘Kadinjača’ bio idealan za budući valjevski sportsko-rekreativni centar sa zatvorenim bazenom, pošto se ovaj vojni objekat nalazi između dva parka.
Sve do 2014. godine o ovom prostoru kasarne nije se mnogo govorilo , a ćutanje je prekinuo zamenik gradonačelnika Žarko Kovač najavivši da je za taj prostor zainteresovan MPC za izgradnju šoping centra po ugledu na Ušće.
Nakon toga jedna grupa gradjana imala je inicijativu da kasarna Kadinjača bude proglašena za spomenik kulture. S obzirom u kakvom se stanju nalaze tamošnji objekti uredjenje tog prostora i restauracija zahtevali bi mnogo novca za koji bi se teško našao izvor. Kako VS oglašava prodaju ovih objekata jasno je da nema nameru da bilo šta pretvara u spomenik kulture jer za kiasnije održavanje nema sredstava. Da ih ima uložila bi ih sada.

image „ Grad sigurno nema novca da se stara o tako velikom kompleksu kao spomeniku kulture.Očekivati da bi se eventualno Zavod za zaštitu spomenika tim bavio je smešno jer vidimo kako stvari sa njima funkcionišu recimo u slučaju ulice Kneza Jovice i još nekih objekata koji su već pod njihovom zaštitom..Mi kao grad nemamo ni 150 miliona sad koliko je potrebno da bismo otkupili taj prostor , ali bismo mogli da pokušamo da pronadjemo one koji su zainteresovani za takvu kupovinu. Ili da pokušamo da nekako obezbedimo novac. Ideja je da se tu izgradi kompleks u kom bi bio hotel sa svim pratećim sadržajima jer moramo voditi računa i o okolini tog prostora“, kaže Dragan Jeremić direktor gradske Direkcije za urbanizam.
Po njegovim rečima još uvek se čekaju urbanisti za regulacioni plan Zapad kako bi se bilo što moglo konkretnije planirati. „Postoje neka idejna rešenja i idejni projekti već sada , ali je moguće da bi morali biti uskladjeni sa onim što urbanisti najpre predvide. U neposrednoj bizini su da velika parka Pećina i park Vide Jocić tako da i o tome treba misliti kao očuvanju jedne celine“, kaže Jeremić.

S.V.
.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.