Tako blizu, a tako daleko

imageDok grad Valjevo najavljuje Čvarkijadu sledeće godine u dvodnevnom trajanju u cilju veće ekonomske isplativosti , činjenice sa druge strane pokazuju da grad raspolaže samo sa 350 ležajeva. U Valjevu ne postoji opremljena konferencijska sala za tu namenu.

Odavno je prošlo vreme kada se u Valjevo moglo doći i zanoćiti jer su po rečima direktorke TO Valjevo Dragice Čanković smeštajni kapacitet veliki problem grada. “ Mi smo sada za Čvarkijadu imali popunjene sve smeštajne kapacitete. Ljude smo upućivali na smeštaj u seoskom turizmu , ali i tu su kapaciteti bili popunjeni. Kada govorimo o Valjevu , pričamo o velikom problemu u vezi smeštaja“, kaže Čankovićeva.
Po podacima TO Valjevo grad raspolaže sa svega 350 ležajeva i to u najvećoj meri u smislu konačišta, dakle noćenja bez drugih dodatnih usluga koje podrazumeva boravak u hotelu. To praktično znači da oni koje mrak zatekne u Valjevu imaju na raspolaganju :
-Pansion Bulevar-24 ležaja
-Grand koji je u procesu kategorizacije i za sada je konačište -80 ležajeva
-Narcis koji je u procesu kategorizacije i za sada je konačište -130 ležajeva
-Omni koji ima jednu zvezdicu-38 ležajeva
-Konačište Bubica-24 ležaja
-Konačište Rašević-26 ležajeva
-Konačište Radović-25 ležajeva
-privatni smeštaj Raletić Predrag jedna zvezdica – 3 ležaja.
U TO objašnjavaju da konačišta imaju pravo izdavanja doručka, a da se po njihovim podacima cene smeštaja kreću se od 1500 do 2500 dinara.
“ To su podaci za samo gradsko jezgro , postoji i seoski turizam u kom takodje imamo odredjeni broj ležajeva, ali za one koji bi da baš ostanu u Valjevu to su raspoloživi smeštajni kapaciteti“, kaže Čanković.
Ovi podaci praktično znače i da u Valjevu ne može biti održan veliki seminar ili konferencija jer gotovo niko ne raspolaže velikim konferencijskim salama koje su opremljene ozvučenjem , prostorom za prevodioce ili samom opremom kao što su slušalice, mikrofoni, video bimovi. Ukoliko bi neko i želeo da nešto slično organizuje u Valjevu morao bi da iznajmi opremu , a neke od postojećih sala preuredi prema odredjenim potrebama. Navike onih koji odlaze na seminare pa i onih koji ih organizuju jesu uglavnom takve da sve mora biti na jednom mestu bez prevelikih šetanja . Neko ko bi u Valjevo došao na seminar morao bi u toku dana da promeni minimum tri lokacije kako bi zadovoljio svoje potrebe počev od konačišta sa doručkom potom konferencijske sale i na kraju restorana za preostala dva obroka.
Možda kao grad nemamo more i nismo uredjena planina kao što je Zlatibor, ali bismo mogli biti grad za konferencije i seminare, što bi značilo i otvaranje mogućnosti da oni koji na taj način dodju u Valjevo mogu da posete i vide sve ostalo što Valjevo ima.
Ipak niko u samom gradu o tome ne razmišlja pa smo ostali tako blizu , a tako daleko.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.