Sve je još jednom na proveri

imageDok bivši direktor Valisa Milorad Minić tvrdi da su cene za budućeg zakupca ski staze nerealne , a da su u oglasu navedene mogućnosti koje realno ne postoje , zamenik gardonačelnika Žarko Kovač kaže da će sve biti provereno još jednom iako je grad po zakonu morao da angažuje procenitelja.

Za skupštinskom govornicom bivši direktor Valisa Milorad Minić u tački koja se odnosila na davanje ski staze u zakup konstatovao je da su uslovi oglasa krajnje sporni.” Naime, najsavremeniji ski-data uređaj za automatski prolazak skijaša košta 30.000 evra, dok je u ovoj odluci navedeno da nabavka polovnog uređaja, koji bi trebalo da kupi potencijalni zakupac, košta 45.000 evra “, reko je Minić
On tvrdi da je o nelogičnostima navedenih stavki informisao gradonačelnika Stanka Terzića i njegovog pomoćnika Milorada Ilića.
Njih dvojica, međutim, nisu ni bili u sali Skupštine grada kada su odbornici usvojili za Minića sumnjivu odluku o objavljivanju oglasa za izdavanje divčibarskog skijališta u zakup.
“Sudski veštak je procenio da će potencijalni zakupac kroz opremu za osnežavanje ski-staze uložiti 262.000 evra i to sa polovnom opremom. Realno, taj posao sa potpuno novom opremom ne može da košta više od 250.000 evra. Po ugovoru, Grad bi s druge strane trebao da obezbedi korišćenje vode iz rezervoara koji se, navodno, nalazi pored ski-staze. Jas am tri godine bio direktor “Valisa” i tri godine sam bio na Divčibarama i znam da takav rezervoar od 3.000 kubika, što je veličina dve skupštinske sale i visine tri metra, uopšte ne postoji! Pitam se kako je sudski veštak i to mogao da navede u svom izveštaju na osnovu kojeg je formiran predlog ove odluke. Time se svi potencijalni zakupci dovode u zabludu “ rekao je Minić odbornicima.
Žarko Kovač zamenik gradonačelnika kaže da lično nije učestvovao u samom pisanju oglasa , ali podseća da se radi o procenama ovlašćenog lica.
“Postoji Uredba Vlade kojom se jasno precizira kako neka lokalna samouprava može dati u zakup nešto. Tamo je navedeno da za taj posao mora biti angažovan procenitelj što je i učinjeno. Ukoliko je sudski procenitelj i pogrešio to nije presudno za sam budući ugovor. Naime Gradsko veće će izabrati najboljeg ponudjača i tada će ugovorom pojedinosti biti precizirane. To je tako uredjeno jer se može desiti da se nešto izmeni u medjuvremenu od davanja oglasa do sklapanja ugovora i zakon sve predvidja. U konačnom ugovoru biće sve precizirano i naravno pre toga još jednom provereno. Ako je to što se tiče vode tačno onda taj ko je radio taj posao nije uradio kako treba i postoje procedure i za takve slučajeve”, kaže Kovač koji pre svega ističe važnost davanja u zakup ski staze o kojoj “Valis” više ne može da se stara. Kovač objašnjava i da svakako nije dobro da u oglasu stoji nešto što ne odgovara istini.
Odluka o davanju u zakup je ipak doneta na Skupštini , a kako Vamedia saznaje u Gradskoj upravi svi Minićevi navodi shvaćeni su dobronamerno pa će stoga sve biti, kao što je Kovač i potvrdio, još jednom ispitano kako bi ugovor sa budućim zakupcem bio što precizniji i tačniji.
Ako se proverom ustanovi da su svi Minićevi navodi tačni ostaje pitanje da li će procenitelj snositi i kakve posledice zbog na ovaj način uradjenog posla za koji je angažovan?

S.V.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.