Sanacija klizišta i naredne godine

imageI pored pokušaja da se sve sanira nakon poplave klizišta su ostala najveći problem. Do sada sanirano 15% prijavljenih klizišta dok sva ostala čekaju bolja vremena jer novca za njihovu sanaciju nema.

U gradskoj Direkciji kažu da je nakon poplave 90% posla vezanog za sanaciju završeno. “ Taj procenat je dobar , ali ako izuzememo klizišta. Bez njih bismo mogli da kažemo da smo najveći deo posla završili.Sa njima je taj procenat drugačiji“, kaže direktor Direkcije Dragan Jeremić.

Po njegovim rečima 2/3 Valjeva su pod klizištima .Neka od njih ozbiljno ugrožavaju stambena naselja , a iz gradske kase se saniraju manja klizišta koja koštaju do 500 000 dinara.“Ta klizišta nisu posledica samo velikih kiša. To su u najvećoj meri klizišta koja su samo dodatno aktivirana jer jedan veliki deo Valjeva je na klizištima. Možda je o tome trebalo voditi računa kada su planirana naselja , ali složićete se da je sada prekasno da se o tome na taj način razmišlja“
Kako tvrdi direktor Direkcije u Valjevu postoje klizišta čija bi sanacija koštala 20 I više miliona dinara , a posebno je veliko klizište u ulici Ive Andrića koje proučavaju ne samo domaći već I strani geolozi. “ Za sanaciju oko 30 klizišta potrebno nam je oko 300 miliona I mi imamo projekte sanacije za 41 klizište , ali novac je najveći problem”, zaključuje Jeremić.
Ukoliko bi se napravio pregled svega onog što su klizišta napravila kad su objekti u pitanju, 50% je sanirano. “ Nama su naravno najvažnije kuće u kojima ljudi žive . To je od početka bio i ostao prioritet. Ali mi nemamo toliko novca da bismo sve rešili. Ostaje za naredne godine i niko od toga neće odustati“, kaže Jeremić.

image Grad je u proteklom periodu brojne probleme rešio od sredstava donacije Evropske unije koja je obezbedila je oko 1.160.000 evra pomoći Valjevu za izgradnju 22 nove kuće, obnovu 16 domaćinstava, podršku za 24 mala preduzeća i oko 760 poljoprivrednih domaćinstava.Vlada Japana donirala je 1,1 milion evra za sanaciju keja korita Kolubare , a po metodologiji koju je propisala Vlda Republike Srbije posebno formirana komisija uradila je registar svih klizišta kojih u Valjevu i valjevskom kraju ima preko 200.

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.