Službena putovanja po novom 150 dinara

imageNovom odlukom Vlade dnevnice u zemlji sada koštaju 150 dinara umesto nekadašnjih 2140 din. Ova odluka ne odnosi se na javna preduzeća.

Uredbom o izmenama i dopunama Uredbe o naknadi troškova i otpremninama državnih službenika i nameštenika koja stupa na snagu danas visina isplaćene dnevnice za službena putovanja iznosi 150 dinara za putovanja u Srbiji. Kako objašnjava načelnik Gradske uprave Aleksandar Vujić Subotić ta cifra ranije se kretala do 2140 dinara. “ Ranija odluka podrazumevala je 5% prosečene mesečne zarade ostvarene u privredi pod uslovom da se na putu provede više od osam sati. U inostranstvu je ta visina dnevnice zavisila od države u koju se putuje i tu se suma kretala od 25 evra za recimo Slovačku do 85 evra za putovanje u Nemačku. Sada je i to promenjeno i bez obzira u koju zemlju se putuje dnevnica u inostranstvu je 15 evra“, objašnjava Vujić Subotić nove mere štednje.
Nova odluka ne obuhvata javna preduzeća i njihove dnevnice i dalje će biti računate kao do sada što je pomalo nerazumljivo jer se iz lokalnog budžeta isplaćuju zarade i zaposlenih u javnim preduzećima.
“ Ove izmene će svakako napraviti uštedu , ali moram reći da su mnogi funkcioneri u Valjevu, što pretpostavljam javnost najviše zanima, ili svoje dnevnice davali u dobrotvorne svrhe što je i proverivo ili su ih se odricali. To je stav koji mnogi imaju od početka iako je to pre svega lična odluka svakog pojedinca. Ukoliko je drugi zaposleni ostvario dnevnicu po osnovu ranije Uredbe one su isplaćivane jer bismo u suprotnom bili u zakonskom prekršaju“, navodi Vujić Subotić.

Koliku uštedu u budžetu ova izmena Uredbe donosi biće idljivo tek naredne godine kada će i biti moguće uporediti nove iznose sa prethodnom godinom.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.