Rešenje je u rekonstrukciji, a ne u krpljenju

imageZbog radova na vodovodnoj mreži u Krfskoj ulici, u periodu od 08:00h do 15:00h, bez vode će ostati svi potrošači u Krfskoj ulici i deo Ulice Marka Kraljevića sa poprečnim ulicama.Cevi u Valjevu stare su preko 40 godina,a gubici pitke vode i do 50%.

Kako Vamedia saznaje U toku poslednjih nedelju dana u više navrata je dolazilo do pucanja cevi u pomenutoj ulici zbog čije sanacije je izostajalo i snabdevanje vodom. Valjevski“Vodovod“ je doneo odluku da se uradi rekonstrukcija vodovodne mreže u Krfskoj na čemu su radovi počeli danas.
Krfska ulica samo je jedna od većine gradskih ulica u kojima su cevi stare preko 40 godina.Kako je još uvek neizvesno da li će se ići na kreditno zaduženje kako bi se obezbedila sredstva za zamenu azbestnih starih cevi u Valjevu gotovo svakog dana „Vodovod“ radi na otklanjanju posledica pucanja cevi. Pored činjenice da sanacija kolovoza nakon izvedenih radova košta ne treba zanemariti ogromne gubitke vode u vodovodnoj mreži koji prelaze 50% ukupno preradjene pitke vode.
Valjevci su izgleda brzo zaboravili 2007. godinu kada je drugi put došlo do pucanja glavne vodovodne cevi u Karadjordjevoj ulici, a jedan „jugo“ tada parkiran u neposrednoj blizini gotovo nestao u krateru koji je nastao posle pucanja cevi. Rekonstrukcija cevovoda u Karadjordjevoj ulici uradjena je potom samo u onom delu u kom je sama ulica rekonstruisana. Grad je bio 24 sata potpuno paralisan.
Na području Valjeva ima oko 232 kilometra cevovoda, dok na seoskom području ima još oko 300 kilometara vodovodne mreže. Na gradskom području ima više od 50 kilometara azbestnih cevi koje su dotrajala i koje je neophodno što pre zameniti.

image Iako je prvobitno programom poslovanja ovog javnog preduzeća bilo predvidjeno poskupljenje vode za 10% do tog poskupljenja u ovoj godini ipak nije došlo. „Vodovod“ je i na taj način ostao uskraćen za investicije zamene cevi.Planirano kreditno zaduženje bilo je predvidjeno u iznosu od 3 miliona evra sa mogućnošću povlačenja još dodatnih milion. Ipak pitanje kreditnih uslova zaustavilo je ovo zaduživanje. Procene su da gradu treba minimum 400 miliona dinara za rekonstrukciju vodovodne mreže koja ni u tom slučaju ne bi verovatno bila potpuna. Nijedno poskupljenje vode ne bi moglo u toj meri nadomestiti potrebna sredtsva, ali namirivanje preko 120 miliona duga koji potrošači imaju prema ovom javnom preduzeću bio bi ako ništa drugo, dobar početak.

S.V.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.