Prijem povodom Dana starih osoba

imagePovodom Međunarodnog dana starih osoba, koji se u svetu i kod nas obeležava 1. oktobra, zamenik gradonačelnika Žarko Kovač i pomoćnik gradonačelnika Milorad Ilić priredili su prijem za predstavnike udruženja penzionera.

Prijemu su prisustvovali predstavnici gradskog Uruženja penzionera Valjevo, Udruženja penzionera unutrašnjih poslova, Udruženja vojnih penzionera i penzionera Pošte Srbije. Na prijemu je bilo reči o aktuelnim pitanjima u vezi poboljšanja uslova života penzionera u Valjevu. Pokrenuta je inicijativa da se osobe starije od 65 godina oslobode plaćanja karte u prigradskom saobraćaju. „Osim toga, pokrenućemo inicijativu i da se obezbede sredstva za pomoć starim licima koji imaju veoma mala primanja ili nikakva, zatim da se prostorije svih mesnih zajednica u Valjevu stave u funkciju kako bi mogli da ih koriste i penzioneri, kao i da se nađe model u vezi održavanja prostorija“, rekao je između ostalog na današnjem prijemu zamenik gradonačelnika Žarko Kovač koji je zajedno sa pomoćnikom gradonačelnika Miloradom Ilićem izrazio očekivanje da će Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije obezbediti sredstva za završetak radova na Gerontološkom centru u Valjevu ističući ovom prilikom da je grad Valjevo budžetom opredelio sredstva za parterno uređenje.
Predstavnici udruženja na današnjem prijemu skrenuli su pažnju na male iznose penzija i težak položaj u društvenoj zajednici više od 10.000 penzionera u Valjevu čija su mesečna primanja manja od 15.000 dinara.Kako je istaknuto, ova kategorija čini skoro polovinu od ukupnog broja penzionera u Valjevu. „Valjevo ima 16.239 građana starijih od 65 godina. Oko 1300 njih prima negu i pomoć drugog lica, a svaki sedmi penzioner živi sam. Najteže je na seoskom području, gde imamo značajan broj starih lica koji žive sami, a imaju veoma mala primanja ili nikakva“, rekao je ovom prilikom Dobrosav Janković, član Gradskog veća.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.