„Ples po žici“ Kvarteta Miss

imageU četvrtak, 29. oktobra s početkom u 20 časova u svečanoj sali Valjevske gimnazije gudački kvartet MISS počinje realizaciju ovogodišnjeg ciklusa koncerata ,,Ples po zici".

Tradicija jesenjih koncerata koju vrlo predano negujemo od septembra 2010. godine nastaviće se i ove godine zahvaljujući pokroviteljstvu Grada Valjeva. Projekat kvarteta MISS ,,Ples po žici" našao se među izabranima na konkursu za projekte u kulturi tako da će kvartet i ove godine upotpuniti kulturnu ponudu grada.

I ako su koncerti kvarteta MISS zbog programske koncepcije i specificnosti interpretacije uvek bili izuzetno posećeni od strane Valjevaca, ne može se zanemariti činjenica da je i izvesna posebnost prostora galerije Narodnog muzeja Valjevo bitno uticala na popularnost ovih programa u gradu.
"Vrlo smo vezane za prostor galerije muzeja. Na neki način "MISS" je i zaslužan za promovisanje ovog prostora za koncertno izvođenje. Poseban ambijent, izvrsna akustika, profesionalni domaćini pune četiri godine inspirisali su u nama nove izvođačke ideje. Ipak, s vremenom je popularnost ovih koncerata prevazišla kapacitet galerije te nas je to navelo da razmislimo o promeni prostora. Ove godine naš domaćin je Valjevska gimnazija zbog tehničkih uslova, kulturne tradicije ove institucije ali i zbog jedne lepe profesionalne "ljubavi" između kvarteta MISS i ove škole. S obzirom da smo 18. oktobra ušle u desetu godinu postojanja, rešile smo da ovaj, za nas vrlo važan jubilej obeležimo podsećanjem na najznačajnije momente u prvoj deceniji rada. Prvi prostor u kome je naša muzika zaživela nakon promotivnog koncerta u oktobru 2006. godine bila je upravo sala Valjevske gimnazije. Ti početni momenti podrške su ujedno bili i najznačajniji za naš dalji razvoj te verujemo da je ovogodišnji ciklus pravi način da gimnaziji zahvalimo na vrlo ranom prepoznavanju važnosti i kvaliteta našeg rada", kaže prva violina kvarteta MISS, mr Suzana Radovanović – Perić.

Ovogodisnji ciklus "Ples po zici" obuhvata dva koncerta na kome će "MISS" izvoditi kompozicije inspirisane plesom i nacionalnom igrom. Oktobarski koncert nazvan "U klasičnom stilu" obuhvata vrlo raznolik opus brojnih kompozitora od Mocarta, Griga, Borodina, Glazunova do Štrausa, Bramsa i Bizea. Novembarski koncert Missice posvećuju atmosferi valcera i tanga.

"Jedno od najupečatljivijih obeležja naših koncerata jeste repertoar. On nikada ne nastaje slučajno, uvek je glavni parametar ukus publike, ali mislim da je u ovogodišnjem programu to najizraženije. Vedra, efektna i vrlo živopisna muzika puna kolorita je ovogodišnja interpretacija kvarteta MISS. Ples inače u sebi nosi ležernost, uživanje i vrlo pozitivne emocije i gotovo sam sigurna da i ovaj naš jesenji ples po žici naših instrumenata šalje Valjevcima upravo takvu poruku" smatra mr Suzana Perić.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.