Od zone do sada prihodovano 170 miliona

imageGrad je svojevremeno za 200 miliona dinara kupio 14 ha industrijske zone Stefil. Do sada od prodaje prihodovano 170 miliona dinara, a deset hektara zemljišta još čeka na prodaju.

Prodajom parcela i objekata u industrijskoj zoni ne završava se se ulaganje grada Valjeva u pomenutu zonu. Ona je kupljena za 200 miliona dinara i neposredno pre same kupovine neki objekti u tom delu već su bili prodati.Grad je potom prodavao slobodne parcele i jedan manji montažni objekat. „ Ukupno je izvršeno osam transakcija i za parcele kloje su prodate grad je tada prihodovao 308 640 evra ili po tadašnjem kursu 30 164 505 dinara. Od 14 hektara otudjeno je 4,25 ha“, kaže Žarko Kovač zamenik gradonačelnika.
Po datim podacima grad je tada prodao :
-75 ari Dubljević Nenadu za 4 973 000 dinara
-77ari preduzeću ABC test po ceni 5 555 000 dinara
-58 ari preduzeću ABC test po ceni od 3 888 000 dinara
-30 ari preduzeću Elbi za 2 450 000 dinara
-37 ari preduzeću Elbi za 2 820 000 dinara
-33 ara preduzeću Elbi za 2 800 000 dinara
-66 ari preduzeću Metalprom za 4 413 000 dinara
-manji montažni objekat Metalpromu za 3 240 000 dinara
Cene su bile slične i kretale sus se od 66000 po aru do 71 000 dinara. Grad je sada pokrenuo proces prodaje ostalih objekata kojima raspolaže Od pet objekata koji su ostali u vlasništvu grada Valjeva, na javnom oglasu za prodaju proizvodnih hala i objekata nedavno su ponuđena tri objekta: bivša upravna zgrada DP „Stefil kompanije“ ukupne bruto površine 2.111 metara kvadratnih , proizvodna hala „Nameštaj“ površine 10.805 metara kvadratnih i hala „Sandučara i stoličara“ bruto površine 2.802 metara kvadratnih. Izabrani najpovoljniji ponuđači za ove objekte su preduzeća iz Valjeva (Gradnja beton d.o.o., Samedi d.o.o. i Termo sistem tehnika d.o.o.), pa se nakon saglasnosti Gradskog veća grada Valjeva očekuje zaključenje ugovora.

image Pre par meseci je prodata hala „Crne kutije“ bruto površine 3.940 metara kvadratnih preduzeću ABC-test d.o.o. iz Valjeva. Ostala je neprodata hala „Kombidoza“ bruto površine 5.688 metara kvadratnih koja će biti podeljena na tri dela i ponuđena na prodaju u narednih mesec dana.
“ Ta cena sa pripadajućim prava službenosti kad se budu prodale svih pet očekuje se prihod od 1 200 000 evra što je po važećem kursu oko 144 miliona sa onih 30 do sada će biti prodata imovina za 170 miliona. Gradu ostaje vlasništvo nad infrastrukturom , struja , voda, saobraćajnica , parkinzi koje takodje ulaze u neprodatih 10 ha koje još ima u zoni. Najveći deo tog preostalog zemljišta je pod obavezom restitucijom i mi sada ne možemo da prodamo. Ali kada država završi sa odlučivanjem , a ne može vratiti u naturalnom obliku , mi možemo pristupiti daljoj prodaji. Mi trenutno prodajemo objekte i dajemo pravo službenosti korišćenja zemljišta.Nisam siguran da li ćemo svih 140 miliona imati u okviru ove budžetske godine jer postoji rok plaćanja 60 dana”, objašnjava Kovač.
Grad je u tom pravcu osnovao i Savet industrijske zone koji treba da napravi model kako će sama zona funkcionisati. “ Zaključeno je da se ne isplati izdavati objekte već da je bolje prodati ljudima koji hoće da se bave proizvodnjom da oni budu vlasnici. Savet mora da reši sistem infrastrukture, unutrašnjih saobraćajnica, pitanje odvoda kanalizacionih voda , snabdevanje pijaćom vodom, napajanje električnom energijom.Delimično su svi ti radovi započeti Sada smo se odlučili da radimo saobraćajnicu koja je prema Mašino- radu jer se tu nalazi najveći broj objekata i za to je opredeljeno 7 miliona dinara. Potrebno je da se uradi kanal da ne bi došlo do plavljenja i rasvetu na pristupnom putu. Održali smo sastanke sa ED i oni će odmah čim vlasnici udju u objekte omogućiti priključenje na centralni trafo”, kaže Kovač.
Savet je već uputio dopis svim vlasnicima das a saobraćajnih površina uklone sve što je njihovo vlasništvo kako bi se moglo pristupiti radovima. Istovremeno biće napravljen pravilnik o ponašanju i odnosima u samoj zoni.
“Namena objekata mora biti isključivo proizvodna i to im piše u ugovoru izuzev administrativne bivše zgrade. To ne mogu biti magacini, pretovarne stanice. Oni koji su kupili ranije to je druga stvar . Očekivanja su da će biti zaposleno oko 300 ljudi , a možda i više”, rekao je Kovač.
Ipak na pitanje Vamedije da li se zna šta je procesom u vezi bespravnog zauzeća hala pre izvesnog vremena Kovač kaže da nema potpuna saznanja i ništa više sem saznanja das u izjave od svih već uzete od strane zvaničnih organa.

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.