Dezinfekcija za milionski iznos

imageKoliko u Valjevu košta posao dezinfekcije teško je reći jer ukoliko to radi Zavod za javno zdravlje cenovnik izgleda ne postoji. Zavod od grada najpre tražio 1,2 miliona , a potom cenu pustio na 500 000.Na sednici Skupštine tražili svoje pare , ali koji iznos?

Na sednici Skupštine odbornica SNS Aleksandra Milutinović inače predsednik UO Zavoda za javno zdravlje zatražila je da se Zavodu uplati novac koji grad duguje za dezinfekciju sobzirom da je od tada prošlo više od godinu dana.
Naime,nakon što je poplava protutnjala Valjevom bilo je neophodno izvršiti dezinfekciju svih objekata koji su bili poplavljeni.Gradu se po rečima Nikole Radojičića člana Gradskog veća javilo najpre preduzeće Sinitira koje je usluge dezinfekcije ponudilo potpuno besplatno . “ Oni su se javili i rekli da žele da pomognu u toj oblasti i odredjeni su delovi grada i sela koja će oni uraditi . Taj posao završili su onako kako smo dogovorili , ali celo područje koje je bilo pod vodom oni sami nisu mogli da dezinfikuju. Zato je i država sugerisala da taj posao radi i Zavod za javno zdravlje što smo mi i prihvatili, ali odmah su počeli problemi“, kaže Radojičić.
Zavod je obavestio grad da oni mogu da urade taj posao , ali da nemaju pumpe za vodu. Odmah po dobijanju te informacije po rečima Radojičića grad je Zavodu dostavio pumpe. Ali to nije bilo sve, pored pumpi koje je dao grad Zavod je obavestio grad da nemaju ni sredstva za dezinfekciju. Na predlog gradonačelniku , grad je odmah kupio sredstva za dezinfekciju i prosledio Zavodu. “ Mi smo dali pumpe , kupili sredstva za dezinfekciju, onda nam je stigao račun na 1,2 miliona dinara. Koliki bi taj račun bio da nismo sve mi dali? Zato smo odmah vratili taj račun i predočili činjenice o učešću grada. Sledeći račun bio je na 500 000 dinara, ali su tu naši razgovori prestali“, kaže Radojičić.
Kada je za skupštinskom govornicom Milutinovićeva zatražila novac za Zavod , Radojičić je bio vidno iznenadjen njenim zahtevom. “ Nisam ni znao da ste Vi predsednik UO jer niste prisustvovali nijednom sastanku.I ne znam sada sa koje pozicije govorite , da li kao predsednik UO ili kao odbornica? Ali bez obzira na to morate nam reći koliko grad to duguje Zavodu jer su pregovori sa njima zaustavljeni i kako da znamo da neće stići još neki račun sa sad drugim opet iznosom“, reko je Radojičić za govornicom.
Za Vamediu nakon sednice Skupštine Radojičić je objsnio da je Zavod dobio i dodatna sredstva za dezinfekciju koja su bila poklon grada Zavodu s obzirom da su dobijena iz donacije.
Potpuno je nerazumljivo kako jedan državni organ ne zna koliko zaista košta usluga koju pružaju ili je to bio pokušaj da se zaradi koji nije do kraja uspeo. “ Mi pregledamo svaki račun koji stigne i verujte da nije tako mi bismo dali više od pola miliona dinara za nešto što kako se posle ispostavilo ne košta toliko. Bar tako pokazuje drugi račun“, zaključuje Radojičić.
Zavod za javno zdravlje u javnosti se pominjao kad je novac u pitanju i u slučaju valjevskog obdaništa kada je uvedeno da svaki zaposleni mora ići na lekarske preglede, bez obzira na radno mesto i dužnost koju obavlja, u Zavod što ranije nije bio slučaj, što ista ustanova debelo obdaništu i naplaćuje.
S druge strane kako vreme odmiče, a kada je poplava u pitanju, sve je vidljivije da su privatna preduzeća uglavnom bila ta koja su radila besplatno i bila donatori dok su pojedine državne ustanove svoj posao naplatile.
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.