Usvojen drugi rebalans

imageOdbornici opozicije zatražili investicije kao rešenje problema grada, a ne dodavanje socijalne pomoći i razvijanje grada kao socijalne ustanove.Skupština usvojila drugi rebalns budžeta uz dugu raspravu.

Odbornici su danas vodili polemiku o tome da li je Valjevo najveće gradilište kao što je to na sednici Veća rekao gradonačelnik stanko Terzić.Opozicija je ostala pri stavu da to nije tačno jer razvoja grada nema bez investicija i novih radnih mesta koja su preduslov za razvoj svakog segmenta života.“Grad Valjevo je u grupi od 20 najrazvijenijih gradova Srbije podatak je vlade Srbije“, rekao je kao odgovor na kritiku gradonačelnik Stanko Terzić. Opoziija je zatražila objašnjenje tog standarda gradjana i dobrog života, ako se zna da zaradjuju najmanje u regionu.
oddbornik Ljubomir Bradić danas je za skupštinskom govornicom zatražio odgovor na pitanje, zašto Skupštini nije dostavljen spisak stanova grada Valjeva. I šta se i ko krije iza tog spiska?

Najvažnija tačka dnevnog reda današnje sednice ipak je drugi rebalans budžeta.Žarko Kovač odbornicima je objasnio da drugi rebalans zapravo jeste posledica još jednog povećanja prihoda u budžetu. Kovač je pružio i informaciju da je u industrijskoj zoni prodat jedan objekat za 40 miliona dinara, da se upravo pregovara sa kupcem još objekata u visini od 70 miliona dinara.Kovač dodaje i da 75 miliona dolazi sa nivoa Republike kao najavljeni transfer za sredstva koja je grad uložio u sanaciju posledica poplave. Po njegovim rečima 204 miliona prihoda zbog kojih se radi rebalns biće utrošen namenski i po predloženom planu . “ Jedan deo odlazi Direkciji i videćete da su tu predvidjeni brojni radovi i primera radi tu su centralne gradske ulice. Sredstva će se trošiti namensk, a to je ono što je najvažnije. Budžet to kontroliše i repubički organi to kontrolišu. Tu nema ni govora o nekakvim spekulacijama niti su one uopšte moguće“, rekao je Kovač.
odbornica DS-a Milka Erić još jednom je zamolila Skupštinu da izdvoji novac za uslugu ličnog pratioca za decu kojoj je to potrebno. SNS je u Skupštini imao stav da rebalans budžeta nije razvojni već je predizborni sa blagim primesama socijalnog aspekta. “ Interesantno je da razvoja nema, a zapravo dobar deo novca odlazi upravi za razvoj. Isplata budžetskih rezervi takodje nije u materijalu dobro objašnjena.Uzmimo primer grejanje , tako piše , a ne piše kome se plaća , zašto se plaća? Dakle gradska uprava za razvoj je dobila iz budžetskih rezervi preko 2,5 miliona. Ovdde piše povećanje stalnih troškova. kako stalni troškovi mogu biti povećani? U redu je nepredvidjeni troškovi, ali stalni su valjda stalni. Programi od javnog interesa piše 200 000 , ali ne piše koji su to programi. Usluge po ugoboru 230 000. I ponovo ne piše koje su to usluge. Molim Vas opišite, obrazložite gde ide novac, za koje usluge dajemo pare. Gradjanima je povećan porez dramatično, a vi pišete tek tako usluge po ugovoru bez objašnjenja kakve više usluge. Ja ne kažem da nisu potrebne , ali moramo znati koje su“, rekla je odbornica Zorica Jocić SNs. Ona je stavila primedbu i na činjenicu da se od sredstava tekuće budžetske rezerve izdvaja novac za nagrade grada .
Željko Djukić odbornik DS-a taksativno je navodio pozicije na kojima je predloženo povećanje posebno ističući putne troškove, usluge po ugovoru , specijalizovane usluge.Djukić je danas postavio i pitanja vezana za povezivanje staža radnicima Krušika, sredstva za program zapošljavanja gradjana, situaciju sa otpuštanjem radnika u jedinim većim gradskim fabrikama.
Gradonačelnik Terzić je objasnio da je ove godine izdvojeno 15 miliona za zapošljavanje , prošle isto , a da je ranije grad izdvajao znatno manje. „Stalo nam je da uradimo što više i zato ide ovaj drugi rebalans. Kako god da uradimo vi možete reći da je predizborni i politički. Svi dobijaju sredstva i mi po zakonu ne možemo nikom sredstva uskratiti. Ovde je stavljena primedba na putovanja. Lično ja nigde ne putujem , ali kao gradsko rukovodstvo imamo obavezu da ostvarimo odredjena putovanja i ne mislim da je cifra od 700 000 toliko dramatična. Što se tiče spiska stanova , pa molim vas Jankoviću dajte već jednom odbornicima taj spisak. Nemamo mi razlog ništa da krijemo“, reko je Terzić. Što se tiče ulaganja u poljoprivredu član Veća Nikola Radojičić objasnio da je izdvojeno odlukom Skupštine 8 miliona dinara za subvencije od čega je realizovano do sada 4 miliona dinara.
Skupština posle duge rasprave usvojila drugi rebalans budžeta.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.