Dostojanstvo Skupštine palo na ispitu

imageDa li je dostojanstvo Skupštine samo mrtvo slovo na papiru poslovnika ili je realno moguće i sprovodivo u praksi, pitanje je na koje je odgovor dala jučerašnja sednica. Zbog vredjanja i nazivanja rečima „kriminalci“ sednica prekinuta na 15 minuta.

Nije neuobičajeno da se za govornicom čuju uvredljive reči na račun pojedinaca ili političke grupacije i to se do sada nebrojeno puta u skupštinskoj sali dalo čuti. Pojedini odbornici otišli su korak dalje u razradi odborničkog imuniteta pa se uvredljive reči čuju mahom za govornicom dok u samoj sali i za vreme pauza takvih razgovora nema.
Nakon što je odbornik Pobede Ljubomir Bradić u više navrata za govornicom vredjao gradonačelnika Stanka Terzića i načelnika PU Sašu Markovića za govornicom je najpre odbornica LDP-a Radmila Novaković pokušala da ukaže na ponašanje i dostojanstvo Skupštine kao najviše institucije u Valjevu. Iako su mnogi odbornici slušajući Novakovićevu izrazili slaganje klimanjem glave za govornicom je izlaskom Bradića ponovo bilo popularno prozivanje i vredjanje. U svom obraćanju odbornicima Bradić je rekao da su gradonačelnik Terzić kao i načelnik policije Marković kriminalci na šta je gradonačelnik napustio skupštinsku salu vidno smrknutog lica.
Istu nameru da se sednica podigne na jedan viši nivo imao je i odbornik Dragan Mojsilović LDP koji se sa govornice čak obratio Bradiću rečima :“ Pa dokle više ? Tri godine maltretiraš ovaj svet. Pa na šta stvarno ovo liči?“. Kako je Bradić reagovao tražeći da mu se Mojsilović lično ne obraća i sam Mojsilović dao je komentar Bradićevog stanja što je bio povod da Bradić izadje istovremeno za govornicu i Mojsiloviću otme mikrofon. Zamenik predsednika Skupštine Zoran Živković nakon toga proglasio je pauzu u trajanju od 15. minuta.
Priča o odborničkom imunitetu i kako je Bradić u jednom trenutku za govornicom rekao „izraženom mišljenju“ nastavljena je medju odbornicima u skupštinskom holu. Vrlo je moguće da je upravo ta odbornička priča o vredjanju i imunitetu bila povod Bradićevo ponovnog izlaska za govornicu nakon pauze pri čemu je rekao: „Član 129.kaže Odbornik ne može biti kažnjen za izraženo mišljenje . Moje izraženo mišljenje je da je Saša Marković kriminalac i da je Stanko Terzić kriminalac“. Za izgovoreno po članu 47. zamenik Živković izrekao mu je opomenu na šta je Bradić nastavio : “ Ja sam podneo krivične prijave , imamo dokaze.“

image Zamenik Živković tražio je od Bradića koji se inače javio po članu 70 . koji daje mogućnost odborniku da ispravi navod prethodnog govornika da citira koji i čiji navod on zapravo ispravlja na šta je Bradić rekao da se to odnosi na Mojsilovića bez navodjenja njegovog navoda i reči koje demantuje.
Za govornicom se našao i pomoćnik gradonačelnika Milorad Ilić koji je zatražio da se prestane sa vredjanjem . “ Sramota je da se na ovaj način govori o našoj policiji“, rekao je izmdju ostalog Ilić apelujući na dostojanstvo Skupštine.
Ne mareći mnogo za dostojanstvo Skupštine Bradić je ponovo za govornicom nastavio u starom maniru ovoga puta okomivši se na Ilića: “ To kaže Mića Ilić koji je poznat po tome što je na papiriću rukom napisao ostavku“. kako je Ilić reagovao sa svog mesta Bradić je zatražio da se Ilić udalji sa sednice i iz sale . Živković je još jednom upozortio Bradića i na pomen reči dostojanstvo Bradić je konačno rekao svoj stav: “ Šta mene briga za vaše dostojanstvo Skupštine ? Kakvo dostojanstvo“.
Nakon ove rasprave Milorad Ilić napustio je skupštinsku salu. Nešto kasnije nezadovoljan nemogćnošću da nastavi tiradu kroz tačku dnevnog reda koja se odnosila na Toplanu , Bradić je napustio sednicu.
Nakon njegovog odlaska Skupština je ponovo imala radni tok, a u vazduhu je ostalo pitanje : Da li su odbornici za govornicom baš toliko zaštićeni?
S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.