Delegacija Valjeva u Velenju

imageGrad Valjevo na svom sajtu objavio je vest povodom posete delegacije grada Valjevu, gradu Velenju u Sloveniji.U informaciji koja je objavljena se ne navode detalji eventualnih razgovora delegacije grada Valjeva sa domaćinom. Vest prenosimo u celosti:

„Saradnja Valjeva i Valenja iz godine u godinu je sve intenzivnija i obuhvata sve više oblasti, pored obrazovanja i privrede. Predstavnici grada Valjeva- direktor gradske Direkcije Dragan Jeremić, članovi Gradskog veća Aleksandar Vujić i Dobrosav Janković boravili su u ovom slovenačkom gradu na svečanosti povodom Dana opštine Velenje.

Najveći dečji festival u Sloveniji, posvećen Pipi Dugoj Čarapi, 26. Pikin festival, otvoren je u nedelju, a od 20. do 22. septembra na Festivalu su se predstavili najmlađi Valjevci, učenici OŠ „Nada Purić“, „Sestre Ilić“ i polaznici Uninog kreativnog centra.

Veliki dečji „Pikin festival“ je prilika da deca iz cele Slovenije predstave svoja dostignuća i kreativnost. Brojni štandovi duž obala Velenjskog jezera su radionice vajastva, slikarstva, lutkarstva, predstavljaju se sve sfere života- istorija, geografija, ekologija, kao i profesionalna zanimanja, institucije, sportske aktivnosti, održavaju se muzički i pozorišni programi.
Članovi lutkarske radionice OŠ „Nada Purić“ su u dva termina odigrali lutkarsku predstavu „Pokaži šta znaš“ na pozornici Pikinog festivala, koja je smeštena na obali Velenjskog jezera. Okolina jezera, u sedam dana trajanja festivala, postaje dečji grad, u koji dolaze mališani iz svih slovenačkih škola.

OŠ „Sestre Ilić“, koja već šest godina uspešno sarađuje sa velenjskom školom „Gustav Šilih“, na sceni tamošnjeg Kulturnog centra se predstavila pozorišnom predstavom „Kako deca rastu“. Prve tri scene predstave su izvedene na slovenačkom jeziku, što je posebno pozdravljeno od strane publike.

Polaznici Uninog kreativnog centra su demonstrirali svoje veštine u okviru radionica za oblikovanje figura od specijalne gline „ajklej“ i radionice za izradu lutaka. Slovenačka deca su veoma zainteresovano učestvovala u izradi figurica od gline, koje su potom mogli da ponesu za uspomenu. Demonstraciju mogućnosti ove čudesne gline izveli su partneri iz firme „Medija planet“ Organizatorima Pikinog festivala, članovi Unine kreativne radionice su poklonili veliku lutku Pipi Dugu Čarapu, za uspomenu na lepo druženje i saradnju.

Tokom boravka u Velenju ostvareni su brojni kontakti, potvrđena stara i uspostavljena nova prijateljstva. Osim zvaničnih susreta sa predstavnicima opštine Velenje, gosti iz Valjeva su ostvarili kontakte sa organizatorima Pikinog festivala, nadležnima iz Kulturnog centra i privrednicima iz Velenja.

Profesori razredne nastave iz OŠ „Sestre Ilić“ su sarađivali sa učiteljima i nastavnicima koji predaju srpski jezik i radiće na novom prilagođenom udžbeniku za učenje ćirilice za učenike iz Slovenije. Inače, škola „Gustav Šilih“ je jedina škola u Sloveniji u kojoj se uči srpski jezik.
Deo učenika je bio smešten u Omladinskom hotelu, a deo u porodicama učenika, što je bila lepa prilika da se uspostave nova prijateljstva. I ovom prilikom su Valjevci iskazali zahvalnost za pomoć nakon prošlogodišnjih poplava, kada su učenici, nastavnici i roditelji iz Velenja, u Valjevo uputili pomoć za učenike OŠ „Sestre Ilić“.
Boravak učenika iz Valjeva su pomogli Grad Valjevo i fabrika „Gorenje“.“

Grad Valjevo

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.