Cupać: Jesam izabrani predsednik Skupštine

imageSlavica Cupać obavestila gradonačelnika Stanka Terzića o zahtevima koje je uputila sekretaru Skupštine Aleksndru Jankoviću , a u kom traži dopunu dnevnog reda kako bi se poništilo njeno razrešenje , a potom i isplatu zaostalih zarada koju u dopisu naziva nadokandom štete. U obimnom pismu javnosti Cupaćeva objašnjava da je nezakonito smenjena, da su odbornici „sludjivani“, a sve zarad obezbedjenja skupštinske većine.

U pismu javnosti Slavica Cupać odbornik PSS-a i nekadašnji predednik Skupštine , navodi da ju je Skupština nezakonito razrešila dužnosti predsednika jer je to učinila po rešenju Upravnog suda , a ne na način na koji je to moralo biti učinjeno glasanjem odbornika.“Razrešila bi Skupština grada Valjeva mene po zakonu i tada kad je to nezakonito uradila, ali u tom trenutku, u septembru 2014, nije mogla da se obezbedi kvalifikovana većina (glasovi bar 26 odbornika) za moje razrešenje. Zato je 26.09.2014- godine Skupština grada Valjeva donela ovaj nezakonit akt koji, razumljivo, Mihailo Jokić nije hteo da potpiše i koji, baš zato što je nezakonit, nije ni objavljen u Službenom glasniku grada Valjeva! Sa svim ovim presuda Upravnog suda 22 U. 7302/14 od 19.06.2014. nema nikakve veze sem što je služila za sluđivanje: mene, svih odbornika i javnosti grada Valjeva“, navodi Cupać.

Cupaćeva tvrdi da je javnost bila obmanjivana da su novinari bili dovedeni u zabludu , a odbornici bili sludjeni. Po njenom mišljenju u tome je prednjačio sekretar Skupštine Aleksandar Janković . „Svi valjevski političari su gromoglasno i odlučno smućivali javnost, čak i lagali novinare bez zadrške, ponavljali kako moraju poštovati zakon, moraju, bogati poštovati odluku suda, a ustvari je zakon nezabeleženo kršen. Onaj pak, koji je trebalo da se stara o ostvarivanju prava svakog odbornika (prema Članu 42 Poslovnika Skupštine grada Valjeva) sekretar Skupštine grada Valjeva Aleksandar Janković, obavio je najprljaviji posao: sludeo mene raznim netačnim informacijama, ponavljao kako Skupština mora da me razreši jer to nalaže sudska presuda protiv koje nema žalbe, pripremio nezakonit akt o razrešenju (pogledajte samo broj tog akta, a pogledajte broj akta o razrešenju Mihaila Jokića i sve će vam biti jasno!) i udesio da ne ostane traga o tom nezakonitom aktu (nema ga u Službenom glasniku grada Valjeva!)…
Uspeli su: bila sam sama, bolesna i sluđena, a nijedan pravnik nije hteo da se ozbiljno pozabavi svim ovim. Razumem ih, govorili su mi da neće da se petljaju kad je politika po sredi… I nisam znala kako da reagujem. Ćutala sam“, piše Cupać.

Po mišljenju Cupaćeve Skupština mora imati izabranog predsednika , a to je ona jer nju Skupština nikada nije razrešila glasanjem . Ona pravi razliku izmedju predsednika Skupštine i predsedavanja sednicom pa samim tim dovodi u pitanje nastavak poslendje sednice Skupštine jer kako kaže ukoliko Skupština nema predsednika to znači da ne postoji ni vladajuća većina. Cupaćeva ne spori pravo Jovanu Lukiću da predsedava sednicom , ali tvrdi da on to treba da učini ako je predsednik sprečen da predsedava što ona nije . „Što se tiče «strašne» presude Upravnog suda 22 U. 7302/14 od 19.06.2014 koju su svi «morali da poštuju» ona je ustvari značila to da je Upravni sud uočio neke proceduralne nepravilnosti tokom razrešenja Mihaila Jokića funkcije predsednika Skupštine grada V aljeva i zbog toga je poništio Rešenje o razrešenju Mihaila Jokića funkcije predsednika koje je donela Skupština. To je, dalje, trebalo da znači da Skupština grada Valjeva treba ponovo da odluči: ili 1. da ponovo razreši Mihaila Jokića funkcije predsednika, ili 2. da ga ponovo izabere za predsednika, a istovremeno da razreši Slavicu Pantelić Cupać funkcije predsednika Skupštine. Umesto svega toga, Skupština grada Valjeva je donele nezakonito Rešenje o razrešenju Slavice Pantelić Cupać funkcije predsednika Skupštine grada Valjeva po toj presudi Upravnog suda!“

image Cupaćeva je stoga uputila dva zahetav sekretaru Skupštine Aleksandru Jankoviću i to za dopunu dnevnog reda kojim se poništava nezakonito Rešenje o razrešenju, ali i nadokandu pričenjene štete: „Takođe sam u Drugom zahtevu tražila od Grada Valjeva isplatu štete tj. neisplaćenih plata i ostalih prinadležnosti koje mi pripadaju po zakonu,a koju sam pretrpela pošto sam nezakonitim Rešenjem o razrešenju funkcije predsednika Skupštine izgubila posao (da ponovim, bila sam zaposlena kao predsednik Skupštine grada Valjeva). Napomenula sam i da taj iznos bude umanjen za tri plate koje sam primila po nezakonitom prestanku funkcije predsednika Skupštine grada Valjeva“.
Cupaćeva na kraju zaključuje pismo u celosti rečima: „Ja, Slavica Pantelić Cupać jesam izabrani predsednik Skupštine grada Valjeva i ništa me ne sprečava i da predsedavam Skupštinom grada Valjeva i ništa me ne sprečava da predsedavam bilo kojom sednicom Skupštine! Znači, ni nastavkom 30. sednice Skupštine grada Valjeva na kojoj, između ostalog treba doneti i rebalans budžeta Grada Valjeva“.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.