Privedeni zbog nepoštovanja zabrane prilaska brani

imageOko dvadeset verskih fanatika privela je policija jer nisu ispoštovali odluku o zabrani prilaska području brane Rovni. JP Kolubara je još tokom prošle sedmice izdala saopštenje za javnost u kome je navela sve o zabrani prilaska iz bezbednosnih razloga pa je postupanje policije bilo i očekivano.

Vernici koji sebe nazivaju “Stražari Gračanički”, okupljeni oko udruženja “Istinoljublje”, koje predvodi raščinjeni monah Antonije (Dragan Davidović), pokušali su da priđu kompleksu manastira, u narodu poznatog kao Valjevska Gračanica, ali ih je u tome sprečila policija.

Kako punjenje brane odnosno spuštanje zatvarača treba da bude obavlejno od 1. septembra JP Kolubara je izdalo saopštenje u kome se obaveštavaju gradjani da je zabranjeno kretanje u zoni radova odnosno brane zbog bezbednosti gradjana. Grupa vernika se oglušila o ovo saopštenje nakon čega je reagovala policija koja je i potvrdila da je došlo do privodjenja .Na licu mesta postavljeni su znakovi upozorenja i zabrane prilaska tako da je nemoguće da grupa vernika iste znakove nije uočila. Policija je navela da je došlo do uzurpacije parcele čiji je vlasnik JP Kolubara o čemu je i obavestila prisutnu grupu. Kako isti nisu postupili po nalogu policije privedeno je 20 osoba, 14 muškaraca i šest žena, koji će biti predate sudiji za prekršaje

Kako je preneo sajt www.vaseljenska.com, pripadnici MUP-a su nekolicinu vernika predvođenih raščinjenim monahom zaustavili kod Poćute, da bi radnici JP “Kolubara” u međuvremenu zagradili i drugi put ka Gračanici.
Inače, dan pre početka važenja zabrane prilaska brani i akumulaciji “Rovni”, episkop valjevski Milutin je u manastiru Svetog arhangela Mihaila služio arhijerejsku liturgiju, u sklopu dogovora sa JP “Kolubara” da se Valjevska Gračanica, koju su ranije napustili monasi, koristi dok ne počne proces spuštanja zatvarača na brani i punjenja akumulacije.
Na sednmici Skupštine grada koja je bila posvećena akumulaciji Rovni svi odbornici , ali i mediji dobili su fotokopiju ugovora izmedju SPC i JP Kolubara u kome stoji da je SPC ustupila obejkat manastira Gračanice ovom javnom preduzeću. SPC zastupao je u ovom predmetu tadašnji episkop šabačko-valjevski Lavrentije
U zamenu za ovaj objekat SPC je dobila novu crkvu u selu Brezovice, parohijski dom, kuću za sveštenika, prodavnicu, letnjikovac i javnu česmu.
Ova grupa vernika u javnosti se predstavlja kao „Stražari Gračanički“, a predvodi ih nekadašnji monah Dragan Davidović koji i sada po stavu SPC ima status kao i bilo koji drugi gradjanin vernik.
Iz Gračanice se trenutno iznose ikonostas i ostali predmeti koji će biti predati SPC jer će se nakon punjenja ovaj objekat naći pod vodom.
O prestanku zabrane prilaska JP Kolubara, kako je navelo u pomenutom saopštenju, obavestiće javnost.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.