Primeri istraživačkih projekata petničkih polaznika

imagePetnički školarci rade na vrlo zanimljivim, ali i ozbiljnim projektima. "Kraljevo u vreme Rezolucije IB", "Konfiguracijski prostori", "Simulacija epidemije", samo su neki od njihovih projekata.

Kraljevo u vreme Rezolucije IB
Miloš Čorbić, maturant Šumarske škole iz Kraljeva, na letnjem kampu istorije u Istraživačkoj stanici Petnica istražuje temu Rad Sreskog komiteta Komunističke partije Srbije Kraljevo u kontekstu Rezolucije Informbiroa, od 1948. do 1955. godine.
Pretpostavka je bila da su zbivanja oko Rezolucije Informbiroa i novonastale političke promene u Jugoslaviji uticale i na prilike i rad organa na lokalnom nivou, u konkretnom slučaju na rad Sreskog komiteta Sreza žičkog u Kraljevu.
Za istraživanje Miloš koristi arhivsku građu iz Istorijskog arhiva Kraljevo.
Dosadašnja analiza dokumenata je pokazala da je Rezolucija IB dovela do promena političkih prilika i uticala na rad Sreskog komiteta KP. Sa današnje tačke gledišta, informisanje u istraživanom periodu je bilo na niskom nivou. Rasprostranjenost medija bila je ograničena što je imalo za posledicu, u izvesnoj meri, neinformisanost stanovništva. A uticaji u posmatranom periodu su bili raznovrsni i različitog intenziteta. Stoga se u radu Sreskog komiteta posebno osetila pojačana težnja za informisanjem stanovništva putem predavanja, sastanaka… Nastojalo se da se prikažu političke i ekonomske prilike koje su vladale u to vreme, kako vezano za Rezoluciju i njen uticaj, tako i šire.

Konfiguracijski prostori
Matematičarke Anđelka Arsić, učenica III razreda I kragujevačke gimnazije i Jelena Marković, maturant Valjevske gimnazije na letnjem kampu u Petnici rade projekat Knofiguraconi prostori.
Konfiguracioni prostori su deo topologije, oblasti matematike koja je neobična i nestandardna. U topologiji se smatraju istim tela koja se mogu transformisati jedno u drugo bez kidanja i lepljenja, npr. krofna (sa rupom u sredini) i šolja ili ljudsko telo i lopta.
Konfiguracioni prostori predstavljaju sve moguće položaje objekata ili sistema objekata. Jedna od primena konfiguracionih prostora je u robotici.
Anđelka i Jelena posmatraju promene konfiguracionog prostora sistema objekata koje nastaju usled promene zadatih parametara i postavljanja određenih ograničenja.
Cilj projekta je da se pokuša odrediti konfiguracioni prostor ljudske ruke.

Simulacija epidemije
Polaznik programa fizike, Vladimir Vincan, maturant gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Sada, na letnjem kampu u Petnici radi projekat Simulacija epidemije.
Ideja je da se kompjuterski simulira proces širenja epidemije. Na osnovu poznatih podataka vezanih za DNK virusa, vremena i lokacija inficiranja pacijenata, Vladimir analizira tok kretanja epidemije i predviđa njeno dalje širenje.

Majčina dušica protiv ešerihije (e. coli)
Novosađanka Zorica Sofilj, maturant Medicinske škole “7. april“ iz Novog Sada, na letnjem kampu biomedicine u Petnici ispituje Uticaj timola na pokretljivost bakterije ešerihija koli. Majčina dušica je široko rasprostranjen proizvod koji sadrži aktivnu supstancu timol, za koju se pretpostavlja da može imati antibakterijsko dejstvo. Pretpostavlja se da se to antibakterijsko dejstvo ogleda u inhibiciji pokretljivosti bakterijske ćelije.
Zorica vrši ispitivanje u širokom spektru koncentracija timola. Dejstvo se ispituje na osnovu promene kiselosti sredine, provodljivosti membrane ćelije i formiranja različitih pokreta u bakterijskim kulturama.

Produženje dejstva leka protiv bolova
Luka Velimirović, maturant Medicinske škole iz Valjeva, na letnjem kampu hemije u Istraživačkoj stanici Petnica radi zanimljivo istraživanje pod nazivom Produženje dejstva lidokaina supstituisanjem 2,6-dimetil grupa.
Lidokain je lokalni anestetik koji se koristi za spoljašnju upotrebu (opekotine, ujedi insekata…). Ne odlikuje se dugim dejstvom, pa se uz njega obično koriste vazokonstriktori.
Ideja projekta je da se amidna veza u lidokainu bolje sterno zakloni kako bi se usporila hidroliza lidokaina i time produžilo dejstvo leka.
Da bi realizovao svoju zamisao, Luka sintetiše molekulski obeležene polimere koji treba da simuliraju odgovarajuće receptore u organizmu i koji će poslužiti za testiranje dužine dejstva leka.

Mišićna kontrakcija
Isidora Rapajić, učenica III razreda gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Sada, na letnjem kampu fizike u Istraživačkoj stanici Petnica, radi projekat Simulacija nervnomišićne sinapse. U pitanju je kompjuterska simulacija procesa koji se odvija u organizmu. Isidora pravi kompjuterski model nervnomišićne sinapse. Za ovaj model ona ustvari piše kompjuterski program
Model ispituje količinu neurotransmitera koja je potrebna kako bi došlo do kontrakcije mišića. Ova i ovakve simulacije, generalno, mogu naći primenu u medicinske svrhe.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.