Najviše šteta od grada na stambenim objektima

imageNa današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije grada Valjeva konstatovano je da se situacija u Valjevu stabilizovala nakon nedeljne elementarne nepogode- grada. Vodosnabdevanje grada je u principu na zadovoljavajućem nivou.

U seoskim oblastima gde postoje nedostaci vode, cisternama se vrši isporuka vode od strane „Vidraka“ i „Vodovoda“. Ova preduzeća funkcionišu bez posebnih problema.
Montirana je pumpa na bušotini vode u Leliću. Izdašnost bušotine je 2 litra u sekundi i uskoro će voda iz ove bušotine biti uključena u vodosnabdevanje Lelića, u saradnji sa „Vodovodom Valjevo“.

Do jutros je podneto 646 zahteva, od čega 351 prijava štete na objektima, većinom na krovnim pokrivačima i prozorskim staklima. Podneta je 91 prijava za štetu na poljoprivrednim usevima. Ostatak prijava se odnosi na štete na automobilima. Podsećamo da grad Valjevo nema zakonskog osnova, niti finansijske mogućnosti da nadoknadi štete na automobilima. Komisije za procenu štete su svakodnevno na terenu i Grad će ubrzo preduzeti potrebne mere za otklanjanje posledica grada, dajući pomoć u visini od 10 do 15 % od procenjene visine štete i vodeći računa o socijalnom statusu vlasnika.
U nedelju, 2. avgusta kada se desila elementarna nepogoda – grad, na području odbrambenog centra Valjevo na raspolaganju su bile 682 rakete, a ispaljene su 102 rakete na celokupnom području Centra i ostalo ih je 580. Iznad Valjeva je ispaljeno 37, a ostatak od 65 raketa je ispaljen na prostoru od reke Drine do samog grada.
Grad je u prethodnoj tranši nabavio 37 raketa i sada je izdvojio novac za nabavku još toliko protvgradnih raketa i pored toga što nije nadležan za nabavku, već Republički hidrometeorloški zavod (RHMZ), koji koordinira i sprovodi odbranu od nevremena. Rakete se nabaljaju preko Ministarstva poljoprivrede.

Odsek za informisanje i protokol
Grad Valjevo

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.