Knjiga o valjevskom Sivom domu

imageIz štampe je izašla knjiga posvećena istorijatu jedne institucije o kojoj često imamo predrasude. Predstavljajući pet decenija Kazneno-popravnog zavoda u Valjevu, autor Milan Božić, je pokazao da ovakva institucija krije bogatstvo aktivnosti namenjenih svojim štićenicima, ali i prati istorijat celog društva.

Reč je o istoriji Zavoda pisanoj na osnovi arhivske građe, postojeće dokumentacije, ali i sećanja bivših radnika. Osnovna odlika teksta je dokumentarnost i autentičnost. U Monografiji je izložen ukupan život i rad Zavoda sa svim promenama – statusnim, organizacionim, kadrovskim, prostornim i vaspitnim. Monografija sadrži jedanaest poglavlja. Svako poglavlje je posebna celina, urađena hronološki jasno i pregledno.

Knjiga se može posmatrati kao istoriografska zbirka, kojom čitalac može da se upozna ne samo sa istorijom jedne ovakve, često zatvorene, institucije, nego i sa istorijom grada Valjeva u kojem se nalazi, ali i cele države. Moguće je primetiti kako se odnos države menjao prema delima maloletničke delikvencije, ali i kako su se sama dela menjala.

Knjigu može da čita i svako ko želi da na specifičan način upozna razvoj celokupnog sistema brige o maloletnim delikventima, ali i svako onaj ko želi da se upozna sa specifičnim pozivinim metodama pedagoškog rada sa mladim ljudima, štićenicima Zavoda.

Prateći razvoj Kazneno-popravnog zavoda u etapama, tj poglavljima knjige, čitalac u stvari prati transformaciju celokupnog našeg društva od kasnih pedesetih godina sve do današnjeg dana.

Recenzenti knjige su Slobodan Arsenijević, specijalni pedagog i Branko Lukić, dramaturg i čest učesnik kulturnih programa ove institucije. Izdavač je Popular media iz Beograda.

Autor knjige je Milan D. Božić iz Valjeva koji je sav svoj staž stekao u ovoj ustanovi, najpre kao vaspitač, potom kao načelnik službe prevaspitanja i zamenik upravnika. Milan D. Božić je već objavio knjige: „Letopis kulturne delatnosti KPZ Valjevo“ (2000), „Iskustva u radu sa malim grupama“ (2003) i „Uloga vaspitača u realizaciji programa postupanja“ (2012).

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.