Još jedna pauza i dilema

imageNakon obraćanja Mihaila Jokića odbornicima Grada Valjeva , zamenik Jovan Lukić odredio je polusatnu pauzu. Skupština polemisala o članovima zakona , ali i tome da li je Jokić podneo ostavku ili nije . proglašena još jedna pauza ovoga puta od sat vremena.

Sada je potpuno izvesno da je odluka vladajuće većine da današnjom sednicom predsedava zamenik predsednika Jovan Lukić te da izbora novog predsednika neće biti. izvori Vamedie navode da na ovoj sednici nema izbora predsednika, a kako tvrde najverovatnije ga neće ni biti do kraja ovog mandata Skupštine. Za govornicu je nakon obraćanja Mihaila Jokića odbornicima izašao odbornik Ljubomir Bradić koji je zatražio prekid i konsultacije u vezi novonastale situacije , ali za vreme pauze odbornik Bradić je bio delom u sali Skupštine , a delom u skupštinskom holu, pa je pitanje na kakve i čije konsultacije je isti mislio?Po povratku za govornicu isti odbornik zatražio je da Skupština konstatuje prestanak mandata predsednika Skupštine Mihailu Jokiću. Pitanje ko daje ovlašćenje zameniku da može da nastavi sednicu i njeno vodjenje upitao je odbornik DS-a Slobodan Pavlović.
odbornik Željko Djukić DS-a danas je za govornicom rekao da je izvesno zbog datuma koji se nalazi na dokumentu da je dokument stigao pre tri meseca, a da je odštampano odbornicima tako da se ne vidi datum zavodjenja dokumenta. „SNS s obzirom na broj funkcija koje ima u ovom gradu zapravo čini okosnicu vlasti u Valjevu i ovde je očito šta je na delu i kako stvari funkcionišu ko je zapravo na vlasti“, rekao je Djukić.

Sekretar Skupštine Aleksandar Janković danas je rekao da je odluka Upravnog suda pravosnažna i obavezujuća za Skupštinu , ali i da predsednik Jokić nije dao ostavku već je odlukom suda sprečen da obavlja funkciju pa će do tada do nove odluke sednice voditi zamenik Lukić.

Slavica Cupać je za govornicom saopštila da je ona sa mesta predsednika Skupštine sklonjena , a ne razrešena. “ Jokić kaže da neće predsedavati sednicom ja tražim tumačenje od sekretara ko je predsednik , zašto ja nisam predsednik kad sam sklonjena , a ne razrešena?“, upitala je Cupać.
Kako je i njoj janković rekao isto Cupaćeva je za govornicom iznoseći genezu slučaja navela da je Kasacioni sud 19. juna 2014. goidne doneo presudu o vraćanju na mesto predsednika Jokića. „Ja sam tada samo sklonjena, sada od 15 maja imamo presudu da sud ukida presudu od 19 juna i predmet se vraća na ponovno sudjenje. Ako je tako onda sam ja predsednik i dalje , može Lukić da vodi sednicu , a ja ću kasnije preuzeti“, rekla je Cupać.
Medjutim vladajuća koalicija očito nije bila za ovo rešenje niti predlog jer se u sali čulo negodovanje. Odbornik Bradić je podržao Cupaćevu u njenom zahtevu tražeći da Skupština konstatuje prestanak mandata predsedniku Jokiću.
Cupaćeva je za govornicom danas rekla da je očito da je odljuka suda bila sklonjena od odbornika jer su za nju znali samo u užem krugu ljudi.
Podsećanja radi Cupaćeva je deo vladajuće koalicije.
Za govornicom se polemisalo o tome da li je Jokić moralno sprečen da obavlja funkciju ili nije ili je podneo ostavku ili nije . Interesantno je da je Jokić za govornicom upravo rekao da je moralno sprečen da obavlja funkciju predsednika.
Odbornik Bradić je pljeskao i dobacivao sa mesta , a Cupaćeva je na njegov nagovor zauzela mesto za stolom predsedavajućeg nakon čega je Lukić proglasio još jednu pauzu ovoga puta od sat vremena.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.