Da li ste 5.avgusta čuli sirene?

imageNa Dan žalosti u Srbiji bilo je predvidjeno oglašavanje sirena. MUP Srbije nezadovoljan je broj sirena koje su se oglasile , a u Valjevu mnogi sirenu nisu ni čuli.

Nekih osamdesetih godina 4. maja na dan smrti Josipa Broza u Valjevu su se oglašavale sirene. Mnogima ni tad, iako se znalo zašto se oglašavaju, nije bilo prijatno da ih slušaju. A čule su se u celom gradu.
Bombardovanje 1999 . godine oživelo je sirene u gradu pa smo I tada znajući šta tačno znače i mogli da se naježimo od zvuka koji su proizvodile . Bile su nam itekako potrebne.
Sirena se u Valjevu potom oglasila u još nekoliko navrata najčešće na dan smrti pilota Milenka Pavlovića .
Udaljeni 16 godina od bombardovanja I sirena juče se u Valjevu očekivalo njihovo oglašavanje, ali je u ovom trenutku neproverivo da li se izuzev sirene MUP-a još koja oglasila jer mnogi tvrde da je nisu čuli.
Slično je izgleda bilo I u Srbiji jer po podacima MUP-a od 985 planiranih sirena za aktiviranje na teritoriji Srbije odreagovalo je 728. MUP kaže da po Zakonu o vanrednim situacijama, izgradnju i održavanje sistema za uzbunjivanje finansiraju jedinice lokalne samouprave koje su očito zakazale u obavljanju tog posla.
Na spisku Valjevo ima 13 sirena. Ali spisak je jedno, a realnost je drugo. Od tih 13, šest nema ispravnu električnu instalaciju, a dve su pod sudskim sporom .
Naime prilikom privatizacije preduzeća Uzora I Kožare nezakonitim postupanjem novih vlasnika sirene su stavljene van funkcije zbog čega se protiv istih vodi sudski spor.
Brojna preduzeća koja su na pomenutom spisku više ne postoje ni u papirima, a tek o sirenama niko I ne govori.
Grad Valjevo sada ima stalno telo u vidu Štaba za vanredne situacije I izvesno nakon jučerašnjeg dana moraće da se pozabave situacijom vezanom za sirene. “ Zakon je promenjen I to je sada u nadležnosti lokalne samouprave zato ćemo blisko saradjivati sa Sektorom za vanredne situacije kako bismo dobili novu Studiju o pokrivenosti I potrebi praktično za površinu koju grad pokriva , a sa druge strane izvesno moramo znati čime to raspolažemo. Kad to znamo onda možemo da kupimo sirene ako nedostaju ili stavimo postojeće u funkciju, ako trenutno iz nekog razloga ne rade. Naš Štab će se ovim baviti to je sigurno. Dobro je kad nam ne trebaju , ali moramo biti spremni za slučaj da nam zatrebaju”, kaže načelnik Gradske uprave Aleksandar Vujić Subotić.

Oni koji su bombardovanje dočekali I proveli u Valjevu znaju da je postojao problem I oko skloništa u to vreme jer su služila za druge namene pa se kako tako jedan broj osposobio uz brojne probleme. Gradjani su morali da se snalaze za sklonište jer izgleda nikako da naučimo da neke stvari postoje zbog nas samih I za naše dobro, a isključivo od nas zavise.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.