Primeri „dobre“ prakse za Ulicu Mirka Obradovića

imageRadovi na spajanju Sindjelićeve sa ulicom Mirka Obradovića počinju već u septembru, najavljuju u gradskoj Direkciji. U toku je izrada lokacijske dozvole. Gradi se samo jedna izlazna traka iz Sindjelićeve . Evo i zašto!

Još pre tri godine grad je izrazio nameru da nakon spajanja Sindjelićeve sa Ulicom Kneza Mihaila uradi i spajanje ulica Sindjelićeve i Mirka Obradovića. Direktor gradske Direkcije Dragan Jeremić kaže da će radovi na spajanju početi već u septembru .“ U toku je pribavljanje lokacijske dozvole , papiri su predati odeljenju za urbanizam i koliko jutros zvali smo EPS i Vodovod da izdaju svoje uslove kako bi lokacijska dozvola bila dobijena. Očekujemo da oni brzo završe svoj deo posla i da već u septembru radimo i tu ulicu. Ona je bitna zbog samog funkcionisanja saobraćaja u tom delu grada. Sindjelićeva ulica će tada biti mnogo rasterećenija“, kaže Jeremić.
Na pitanje Vamedie šta tačno predvidja spajanje Jeremić kaže da je odlukom Veća preinačen projekat i da će se raditi samo jedna traka. „ Odlukom Veća je suspendovan naš projekat za ulaz i izlaz iz Sindjelićeve i ostalo je da sada radimo silaz iz Sindjelićeve u tu ulicu, dakle biće jednosmerna ulica, a nadam se da ćemo uspeti u narednom periodu da sa tim ljudima postignemo kompromis da i druga traka bude uradjena“, objašnjava Jeremić.
Grad će dakle dobiti jednosmernu ulicu , a Žarko Kovač zamenik gradonačelnika kaže da je prilikom usvajanja plana generalne regulacije Centar ukomponovano u plan takvo rešenje. „ Nema pojedinačne odluke za to. Predlog Modela 5 koji je radio projekat je bio da se problem sa vlasnicima objekata u toj ulici reši tako da se sada uradi samo jedna traka i taj je predlog prihvaćen.Znači prvo će biti uradjena ta jedna traka , a onda će za par godina ili za jednu godinu biti uradjena druga“, kaže Kovač.
Činjenice pokazuju da je protiv spajanja ove dve ulice bila porodica Spasojević vlasnici pansiona Bubica koja se neprestano žalila na gradske odluke vezane za izgradnju ove ulice. U medijima su povremeno Spasojevići izjavljivali da im smeta buka da im smeta blizina saobraćajnice , a potom i da im se ukidaju parking mesta. Javna je tajna da je spajanje ove dve ulice godinama kočilo upravo nihovo neslaganje. „To fazno rešenje je na neki način trenutno rešenje problema sa porodicom Spasojević“, dodaje Kovač.
Na konstataciju Vamedie da je grad tu praktično izašao u susret ovoim zahtevima tako što će raditi jednu traku , ali bez garancija kada bi mogla biti uradjena druga Kovač se složio , ali i dodao : „ Pa biće to uradjeno , za nekoliko godina možda ne zna se to“, kaže Kovač.

Po Kovačevom mišljenju mnogo je važnije da se uradi sama ulica Mirka Obradovića koja bi se povezala preko novoizgradjenog mosta sa ulicom Norveških interniraca.
Na osnovu svega do sada rečenog u slučaju spajanja ove dve ulice jasno se može zaključiti da gradjani Valjeva mogu recimo u za sada ne rekonstruisanom delu Karadjordjeve da zatraže da im ulica od prozora bude udaljena tri metra sa obe strane ulice , da tom ulicom ne prolaze automobili u dva pravca zbog buke već recimo samo pešaci uzanom metarskom stazicom. Na sudu bi u krajnjem slučaju mogli da se pozovu na primere „dobre“ prakse iz slučaja ulice Mirka Obradovića. I ko bi im mogao zameriti?

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.