Marković stručnjak za sve osim politike

imageDa je sednica Skupštine protekla u znaku kampanje pojedinih odbornika svima je bilo jasno u dva dana koliko su sednice trajale. Milan Marković odbornik SNS-a koji je zaslužan za raspad koalcicije SNS-SPS na sednicama nastupao kao „poznavalac“ svih tema predstavljajući se javnosti kao glasnogovornik SNS-a.

Iako jedno vreme nije bio prisutan u političkom životu Valjeva, bar ne javno, odbornik SNS-a Milan Marković svoju kampanju i promociju započeo je na nedavno održanim sednicama Skupštine. Marković se naime javljao po svakoj tački dnevnog reda nastupajući uglavnom kao vrstan poznavalac svih tema i svih oblasti što hidrogeologije što gradjevine što ekonomije.
Javnost ipak nije preterano iznenadjena njegovim nastupima jer je i u vreme dok je bio poverenik ove partije nastupao sa potpuno različitih pozicija tvrdeći da sve zna i u sve se razume. Da se Marković „ozbiljno“ bavio svim temama pokazuje i njegova izjava za govornicom u kojoj navodi da je „tako čuo i da su mu tako stručnjaci rekli“. Pored njegovog navoda da je on sve to „sredio“ i „završio“ preko svojih ljudi do Kancelarije za obnovu , Marković se protivio i nastavku gradnje hale sportova kritikujući zaduženje. U višesatnim govorima za dva dana Marković nijednog trenutka nije izneo predlog kako da grad dodje do 300 miliona dinara koliko je potrebno. Činjenice takodje govore da u slučaju obezbedjenja novca nije ponudio ni svoje prijatelje niti veze .
I za preostalih šezdesetak tačaka Marković je imao mišljenje i kritiku pa je postalo odveć jasno da Marković zapravo promoviše sebe mimo svoje partije i jasno izražava stav ličnog animoziteta prema SPS-u . U SNS-u na pitanje da li je Marković njihov PR, kažu da nije.
Neslavno završivši mandat poverenika Marković se naizgled povukao sa političke scene , ali je, upućeni tvrde, nastavio lobiranje za struju koja je pred unutarstranačke izbore bila protivkandidat izabranom predsedniku GO Slobodanu Gvozdenoviću. Našavši se tako još jednom na pogrešnoj strani Marković je očito rešio da za govornicom pokaže šta zapravo o svemu i misli.
Koliki uticaj Marković od početka ima svedoči podatak da je sopstvene članove morao pismeno da obaveštava da se povuku sa funkcije jer usmenim putem nikakav rezultat nije postizao. Javna je tajna da je izgubio uticaj u vrhu partije onog trenutka kada se usprotivio visokom funkcioneru iz Beograda obarajući time tadašnju koaliciju. Njegovo mišljenje i stav koštali su Valjevo činjenice obustavljanja priliva novca sa Republike s obzirom da njegova parija nije više bila u vlasti u Valjevu.Ni manje ni više upućeni tvrde Marković je tada imao nameru da tadašnjeg koalicionog partnera SPS zameni DS-om pa je u pregovorima sa njima i daleko odmakao. Ipak u realizaciji tih pregovora pretekao ga je SPS formirajući novu koaliciju.
Izvor Vamedie navodi da se partija odužila Markoviću zaposlivši mu sestru iako je protiv njenog zapošljavanja bio ceo skupštinski saziv skidajući istu tačku sa dnevnog reda .
Koliki je trenutni uticaj Markovića u SNS-u svedoči i podatak da su njihovi odbornici u skupštinskom holu komentarisali da mnoge stvari radi sam i na svoju ruku, a ni sam predsednik Skupštine nije ga preterano štitio iako dolazi iz naprednjačkih redova.
Da Marković ne mari mnogo za svoje partijske drugove pokazuje i podatak da je svojevremeno i sam bio potpisnik peticije za smenu direktora Bolnice Dobrivoja Grujičića takodje člana SNS-a. Neki izvori tada su navodili da nije bio samo potpisnik već i inicijator. Ipak sam Marković nikada ovu infromaciju nije potvrdio niti demantovao.
Iz svega vidjenog jasno je da Marković ostaje pri svom stavu očitog neslaganja sa SPS-om i za razliku od predsednika SNS-a i premijera Vlade Aleksandra Vučića , Marković bi pre poverenje kao partneru ukazao nekom drugom. Možda ponovo DS-u?
U trenutku kada svoj povratak na političku scenu najavljuje dr Jordan Lazarević, Markovićev kolega, jasno je da je za ovog odbornika politika izazov.
Pitanje je samo da li je tom izazovu i dorastao?

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.