Kriva komisija , al krivi I roditelji

imageMnoga valjevska deca ove godine nemaju mesto u vrtiću. Roditelji obavestili javnost da komisija nije dobro radila svoj posao jer su deca primana na osnovu falsifikovanih potvrda roditelja.Možda je kriva komisija , ali su krivi I oni koji su istoj podneli kao dokaz falsifikat.

Pre više godine grad Valjevo imao je ideju da se plaćanje boravka u obdaništu uredi na drugi način I to tako da roditelji koji imaju veći prosek zarade plaćaju više od roditelja koji zaradjuju manje. Ovakav princip trenutno se primenjuje u brojnim srpskim gradovima , ali ne I u Valjevu. Naime , tada je bilo potrebno da roditelji donesu iz preduzeća potvrdu o visini zarade . Praksa je pokazala da su roditelji donosili I najobičnije papiriće na kojima je upisan minimalni iznos , a da je tadašnja služba koja je bila zadužena za to iste I prihvatala. Posle izvesnog vremena postalo je jasno da je nemoguće da svi roditelji budu baš na minimalcu pa je cela priča zaustavljena I od ovkvog sistema naplate boravka u obdaništu se odustalo.
Za upis deteta u obdanište roditelj dostavlja potvrdu da je zaposlen, odnosno da su oba roditelja zaposlena. Tako je trebalo da bude I ovaj put I komisija u obdaništu koja je radila u sastavu Milan Radović vaspitač, Ljiljana Sofronić vaspitač, Slobodanka Milošević tehnički sekretar , tvrdi da je sve odradjeno po pravilima službe. Njihovo mišljenje ne dele pojedini roditelji koji su ostali bez mogućnosti da dete smeste u obdanište. “Poslodavci su izlazili u susret jednom roditelju tako što bi izdavali potvrdu o navodnom zaposlenju i drugog supružnika. Na taj način komisiji za upis je predstavljeno da oba roditelja rade, iako je zaposlen samo jedan, pa su praktično “preko veze” primljena i deca o kojoj jedan roditelj može da brine, a ispod “crte” su ostali mališani čiji su roditelji zaista zaposleni “tvrde pojedini nezadovoljni Valjevci.
Iako ustanova tvrdi da postoji kriterijumi oko prvenstva upisa dece dosadašnja praksa u ovoj ustanovi pokazivala je da je dete moguće upisati I preko veze odnosno I kada ne ispunjava tražene kriterijume.
U Gradskoj upravi tvrde da će ukoliko se neko bude žalio poslati u obdanište inspekciju koja će utvrditi da li je bilo propusta. Iako roditelji najavljuju žalbe njih konkretno na papiru I nema . “ Pa mogu da kupim šalter da se žalim , kad je ovde išta bilo normalno I kad je ko ovde uspeo da istera pravdu. Naći ću način da neko brine o mom detetu dok smo supruga I ja na poslu , nema drugog rešenja”, kaže jedan od roditelja čije dete nije upisano .
Od 695 podnetih zahteva za boravak u obdaništima od jeseni, komisija “Milice Nožice” pozitivno je rešila 397 molbi, dok za 298 predškolaca neće biti mesta u nekom od devet gradskih vrtića. Najveće interesovanje je bilo za upis dece rođene 2013. godine u drugu jaslenu grupu, gde je podneto čak 168 zahteva, ali je, zbog ograničenih kapaciteta, bilo moguće primiti samo 30 mališana.
Interesantno je da pojedini zaposleni u obdaništu tvrde da je protekcije bilo oduvek I d će je verovatno biti I dalje . Još je interesantnije mišljenje jednog od sagovornika Vamedie koji kaže “ Važno je da tu niko nije uzeo pare da primi neko dete jer to je onda stvarno strašno , a ovako , toga je bilo I biće”.
S obzirom da komisija nije inspekcijski organ vrlo je moguće da je bilo I falsifikata odnosno da pojedine potvrde ne odgovaraju istini pa u ovom slučaju I pored protekcije nije sva krivica na njima već I na onima koji su lažne potvrde dostavljali ne mareći na činjenicu da će nečije dete čija oba roditelja rade I nema ko da ga čuva ostati neupisano.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.