Ivanjdan uz 33 stepena

imageValjevska zelena pijaca prepuna je ovog jutra ivanjdanskih venčića u susret sutrašnjem verskom prazniku. Cene se u proseku kreću oko 50 dinara.Meteorolozi već od danas predvidjaju visoke dnevne temperature koje će tokom ove nedelje prelaziti 38 stepeni.

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra slave Ivanjdan, rođenje svetog Jovana, ili Preteče, čije se ime vezuje za krštenje Isusa Hrista na reci Jordanu i sve događaje koji su tog dana označili pocetak novog zaveta i propovedi hrišćanske vere.
O Ivanjdanu se pletu venci od ivanjskog cveća u koji se stavlja beli luk da kuću čuva od groma, a da bi se pokazalo da je priroda, u razvoju, došla do zenita.
Prema običajima, devojke, kroz taj venac, gledaju rađanje sunca da bi bile rumene kao ono, dok su se u predvečerje toga dana, u mnogim slovenskim krajevima po brdima palile ivanjske vatre (kresovi) oko kojih se igralo i pevalo.
Svi oni koji obeležavaju povaj praznik u skladu sa običajima na pijaci , ali i od prodavaca na ulici mogu kupiti venčiće od ivanjskog cveća. Njihova cena kreće se oko 50 dinara , ali je ukoliko kupujete više venčića cenu moguće dodatnmo sniziti.
U Srbiji danas sunčano i tropski toplo. Vetar slab, promenljivog pravca. Maksimalna temperatura od 32 do 36°C.Sudeći prema sezonskoj prognozi popularnog servisa Accuweather, talas vrućine zahvatiće Balkan od sredine jula kroz ceo avgust, a temperatura će danima prelaziti 32 stepena.

U najtoplijim periodima leta, nekoliko dana temepatura će ići iznad 38 stepeni Celzijusa i to verovatno u gradovima kao što su Beograd i Bukurešt, navodi se u vremenskoj prognozi za leto koju je objavila meteorološka firma Accuweather.Predstojeće leto biće u oštroj suprotnosti sa prošlogodišnjim kada je prevladavalo vlažno vreme", rekao je meteorolog Tajler Rojs.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.