Inicijative za zahvalnost Japanu i spas konaka Kneza Jovice

imageDve inicijative koje je DS podnela na poslednjem zasedanju Skupštine grada bile su tema današnje konferencije za novinare u Gradskom odboru demokrata.

Odbornica i predsednica resornog odbora za kulturu DS Milka Erić Vasiljević podsetila je da je ova stranka u lokalnom parlamentu pokrenula inicijativu traženja modusa na koji način da se Grad Valjevo oduži narodu Japana za sve što je ta daleka zemlja učinila i čini za naš grad. Druga inicijativa ticala se traženja rešenja za spas jednog od najstarijih objekata u Valjevu, konaka Kneza Jovice u Tešnjaru, kojem preti urušavanje. Inicijative su, kako je rekla, imale u Skupštini različit odjek. Dok je prva naišla na podršku u samoj Skupštini, druga je prošla „sa apsolutnim mukom“.
„Još od 2001. godine Japan daje donacije našem gradu, od rekonstrukcija škola, preko donacije za Dom za stare, do poslednje pomoći za sanaciju korita Kolubare. Mislim da u Gradu postoji dobra volja da se Japanu odužimo na neki način. Predloga i ideja ima mnogo i na nadležnima je da se opredele na koji način. Naš predlog da pokažemo zahvalnost i želju za održavanjem prijateljstva sa narodom Japana, jeste da u zelenom pojasu Kolubare bude uređena japanska bašta, sa drvetom, kamenom, vodom i karakterističnim njihovim biljkama, što je jedan od prepoznatljivih simbola Japana. To bi bio znak da prepoznajemo njihove tradicionalne vrednosti i naše zahvalnosti“, rekla je Milka Erić Vasiljević.
Pitanje stanja konaka Kneza Jovice, kako je rekla, veliki je problem i DS za to ne optužuje nikoga, znajući probleme koji su skopčani sa tim zadnjem u smislu nerešenih imovinsko-pravnih odnosa.
„Pitanje dana je kada će se konak urušiti. Svesni smo da Grad ima veliki problem jer su komplikovana pravna neregulisana pitanja, s obzirom na sporne odnose više vlasnika tog objekta. Međutim, Grad je sada veliki deo svog budžeta opredelio za potrebe urbanizma i izgradnje. Znamo da će na jesen tema Skupštine biti izveštaj o gradskim stanovima, a to bi moglo da bude rešenje za smeštaj vlasnika konaka. Jedna od opcija bi bila da stanari konaka, koji žive u nebezbednim uslovima, dobiju gradski stan čime bi im se nadoknadilo vlasništvo, nakon čega bi Grad preuzeo konak“, kaže Milka Vasiljević Erić.
Nakon toga, predlog je DS, Grad bi konkurisanjem za projektno finansiranje obezbedio sredstva za renoviranje konaka Kneza Jovice i njegovo pretvaranje u vizotorski centar Tešnjara, galerijskog ili etnološkog izložbenog prostora.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.