Gradsko veće donelo odluku u prodaji Doma vojske

imageGradsko veće je na današnjoj sednici donelo zaključak o utvrđivanju teksta javnog oglasa za otuđenje nepokretnosti. Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač je bio izvestilac i obrazložio je ovu tačku dnevnog reda.

„Jedna od tih nepokretnosti, koje se otuđuju u navedenom postupku, a organizovali smo iz razloga da bi se pribavila sredstva od objekata koji ili trenutno nisu u funkciji, ili se ne mogu staviti u funkciju na jednostavan način i bez velikih sredstava najbolje je da se ti objekti prodaju i da se prikupljena sredstva obezbede za realizaciju nekog značajnog infrastrukturnog komunalnog ili nekog drugog projekta. I u skladu s tim na prošloj skupštini smo govorili o kreditnom aranžmanu za izgradnju Hale sportova. Jedan deo u visini od 200 miliona i jedan deo od 100 miliona treba da se obezbedi prodajom objekata, to će jedan broj objekata biti prodat, a jedan od njih je i Dom Vojske koji je grad kupio, izgradio do određene mere i kako nije u situaciji da ga završi, lakše je i jednostavnije da se objekat otuđi“, rekao je zamenik gradonačelnika Žarko Kovač.
U tekstu oglasa stoji da funkcija objekta Doma Vojske mora biti kulturno zabavnog sadržaja, obrazovnog ili hotelijerskog, što znači da je važno da se ispoštuje funkcija objekta. Novi vlasnik je u obavezi da objekat privede nameni u roku od dve godine. Objekat Doma Vojske je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i ubuduće će se tako i tretirati. Dom Vojske biće ponuđen na prodaju, po ceni koju je odredila Poreska uprava i ona iznosi 905.000 evra. Sredstva od prodaje ovog objekta će biti usmerena za nastavak radova na izgradnji hale sportova.
Gradsko veće formiralo je i Komisiju za prodaju Doma Vojske , na čijem čelu je načelnik Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove Aleksandar Vujić Subotić.
Razmatran je i predlog odluke o usvajanju plana prioritetnih investicija za fazu II za program vodosnadbevanja i kanalizacije u opštinama srednje veličine u Srbiji – otvoreni program (KFW V) i isti je usvojen.
Ovde je reč o kreditu koji će grad odnosno JKP„Vodovod Valjevo“ uzeti i o informaciji o pregovorima sa KFW programom V za Valjevo, a radi se o rekonstrukciji vodovodne mreže. Na teritoriji grada postoje problemi u funkcionisanju vodosnadbevanja koji se identifikuju kroz visok nivo gubitka u mreži preko 50% kao i visok procenat neprihodovane vode oko 60 %. JKP „Vodovod-Valjevo“ je radi pronalaženja rešenja za poboljšanje vodosnadbevanja na teritoriji grada i obezbeđenja održivog snadbevanja pijaćom vodom pristupilo Programu vodosnadbevanja i kanalizacije u opštinama srednje veličine u Srbiji, koje finansira nemačka razvojna banka. Ovde se radi o vrlo povoljnom kreditu po mišljenju gradskih čelnika, kredit je na 15 godina, sa grejs periodom od 5 godina, 10 godina će se vraćati kredit, a kamata je 2,5 %. Iznos kredita za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže je 3,1 milion evra.
Gradsko veće je obrazovalo Komisiju za analizu finanasijskog poslovanja javnih preduzeća, čiji je osnivač grad Valjevo. Na čelu su predstavnici Gradskog veća i to zamenik gradonačelnika Žarko Kovač i načelnik Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove Aleksandar Vujić Subotić, član Gradskog veća Milojko Pantić i predstavnici gradske uprave Mirjana Božić i Aleksandar Ćirić. Ova komisija će kontrolisati finanasije svih javnih preduzeća, a posebno gubitaša koji beleže velike gubitke u svom poslovanju.

Grad Valjevo

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.