Dve sednice Skupštine

imagePred gradskim odbornicima su dve sednice Skupštine. Jedna je zakazana za petak 10.jul , a druga za ponedeljak 13. jul. I jedna i druga imaju brojne tačke dnevnog reda.

Valjevski odbornici će u dva radna dana razmatrati blizu šezdeset tačaka dnevnog reda sa pauzom u danima vikenda . Na dnevnom redu odbornici će imati rebalns budžeta na koji se naslanjaju rebalnsi i drugih javnih preduzeća , ali i kreditno zaduživanje, izveštaje o radu svih javnih preduzeća i ustanova u 2014. godini , prodaju imovine, formiranje industrijske zone. Medju brojnim odlukama koje čekaju odbornike izvesno bi trebalo da se nadje i ostavka direktora Doma zdravlja, a moguće je i još neke tačke ukoliko bude bilo predloga za dopunu dnevnog reda.

Sudeći po poslednjoj vanrednoj sednici koja je za temu imala samo Radio Valjevo, predstojeće sednice biće jasan pokazatelj da se izbori približavaju i da će kampanje početi već na jesen. Zakonski rok za održavanje nove sednice potom je tri meseca pa bi se nova mogla održati u oktobru ili početkom novembra, a ona bi mogla da donese i nagoveštaj eventualnog prepakivanja manjih partija. Kako sada stvari stoje neki razgovori na tu temu već se vode i po trenutnim pregovorima na izborima na proleće moguće je da će biti skoro deset lista medju kojima će neka mesta zauzeti grupe gradjana i udruženja.
Po isteku roka važenja za ovaj skupštinski saziv moći će sasvim precizno da se napravi i evaluacija svega što se u njoj i dešavalo . A bilo je uvreda, fizičkog nasrtanja, pretnji, psovki , iznošenja neistina i neosnovanih optužbi. Već sada može se zaključiti da neke velike konstruktivne rasprave i dodatno usvojenih predloga nije bilo mnogo. Za reč su se javljali jedni te isti odbornici i izvesno je da će tako biti do samog kraja. Partije bi trebalo da na osnovu dosadašnjih dešavanja i postupanja odbornika koji su menjali boje brže nego fudbaleri i košarakaši , uzmu u obzir činjenicu da je jako važno ko su ljudi koje delegiraju. Promena izbornog sistema stavila bi odgovornost na konkretno ime i čoveka , a tek potom na listu u procentualnom iznosu osvojenih glasova. O tome se za sada samo govori , ali da li bi se takva promena relano mogla dogoditi ostaje da se vidi. Za sada imamo u najvećoj meri odbornike koji i ne čitaju pristigli materijal, a glasaju onako kako šef odborničke grupe kaže i vrlo je moguće da bi se takav sistem mogao nastaviti i ubuduće. A ne bi trebalo.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.