„Vodovod“ imao neupotrebjiv plan restrikcija vode

imageJutros na završnoj konferenciji u vezi rekonstrukcije cevovoda govorio i Slobodan Živanović smenjeni tehnički direktor "Vodovoda". Živanović novinarima rekao i da plan restrikcija nije menjan poslednjih dvadeset godina kao i da "Vodovod" do sada nije znao koliko koji deo grada troši vode. U problemu sa vodosnabdevanjem i dalje su Mrčić i Paune.

Radovi na cevovodu završeni su u petak nakon čega je završena i kontrola istog pa se Valjevo snabdeva sada sa sva tri svoja izvorišta. " Ostale su još zone van grada koje su problematične iz tehničkih razloga , ali i oni su pokriveni cisternama sa pijaćom vodom.To su Mrčić i Paune . Imamo i puno kvarova na mreži sada od jutros preko deset prijavljenih kvarova", rekao je Slobodan Živanović.
Kako je na konferenciji za novinare ranije direktor "Vodovoda" Djordje Pavlović rekao da je postojeći pan restrikcija bio neupotrebljiv Živanović kaže da je psolednji plan radjen pre dvadeset i više godina. " Nije builo u medjuvremenu potrebe za promenom tog plana i sada smo se našli u takvoj situaciji da nismo znali koliko koji deo grada troši vode . Zato nismo mogli ni da kažemo koji deo grada će u narednih dva sata imati odnosno neće imati vodu .I nismo znali koliko koji deo grada treba vode . Nismo imali dovoljno iskustva u tome. Mi smo imali strahovito veliku potrošnju u nekim delovima grada gde nismo imali pojma da se troši toliko vode , ali sada će taj postojeći plan biti promenjen i prilagodjen sadašnjoj situaciji i to će biti vrlo brzo", reko je Živanović.
Da su radovi završeni dva dana pre roka podsetio je Miodrag Marković direktor "Kolubare". " Zaista je uložen maksimalan trud i napor da sve bude završeno i pre roka. Na tom delu koji je saniran više nema gubitaka. Ova situacija sa isključenjem Pakalja potvrdila je i potrebu puštanja brane Stubo Rovni što pre u rad. Ove godine spuštamo zatvrače i počinjemo punjenje i jedna od funkcija brane biće i ta da u slučaju da se ponovo dogodi da ostanemo bez jednog izvorišta potrebna količina vode nadomesti sa brane. InačeValjevo se neće snabdevati vodom sa ove hidroakumulacije redovno već samo u kriznim situacijama ", rekao je Marković.

image

Zhvalnost gradjanima na pokazanom strpljenju i preduzeću "jedinstvo" na brzo završenom poslu iskazao je načelnik gradske uprave Aleksandar Vujić Subotić. " Ova rekonstrukcija nam je pokazala neuralgične tačke u mreži i neke su već sanirane, a neke ćemo tek rekonstrukcijom sekundarne mreže sanirati. Izvinjenje gradjanima zbog neprijatnosti koje su imali i sva zahvalnost na strpljenju. nadam se da ćemo naredne godine kao grad nastaviti rekonstrukciju u samom gradu i obezbediti stabilno snabdevanje za generacije i generacije potrošača. još jednom veliko izvinjenje svim gradjanima", reko je Vujić podsećajući da se poslednjih godina u ulicama gde je radjena rekonstrukcija asfaltnog zastora paralelno radila i rekonstrukcija vodovodne mreže . " U narednim godinama se mora pristupiti rekonstrukciji vodovodne mreže . U proteklim godinama uloženo je 6,3 miliona evra u vodosnabdevanje i poslednji radovi su od izuzetnog značaja za grad Valjevo", kaže Vujić Subotić.
Gubici u mreži trenutno iznose 45 % vode, a Živanović je novinarima rekao da je ranije taj procenjat prikazivan kao manji , ali i da njemu razlozi zašto je to radjeno nisu poznati.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.