Toplana izmedju knjiženja I poreznika

imagePoreska uprava traži od gradske toplane da vrati 54 miliona dinara na ime nezakonito prisvojenog PDV, a uz to na ime kamate moraće da isplati dodatnih 26 miliona dinara. Toplana je uložila žalbu , a zamenik gradonačlnika Žarko Kovač izjavio novinarima da je u pitanju propust knjigovodje. Poslovanje “Toplane” ispituju i inspektori za privredni kriminal.

Gradska Toplana našla se u ozbiljnom problemu jer Poreska uprava traži da vrati novac koji je prihodovala pošto je od države tražila povraćaj PDV na sav novac koji je dobijala iz gradske kase u periodu od 2009. do 2013. godine. U pomenutom periodu na račun Toplane iz dotacija grada slilo se 6,6 miliona evra. Poreznici smatraju da javna preduzeća imaju pravo na povraćaj PDV-a, ali to pravo nemaju lokalne samouprave. Grad je iz svog budžeta izdvajao novac za širenje toplovodne mreže u Valjevu i ona je formalno u vlasništvu Grada, a ne gradske Toplane .

Gradonačelnik Stanko Terzić smatra da treba sačekati rešenje po žalbi koja je uložena dok zamenik gradonačelnika Žarko Kovač novinarima objašnjava da nema ni govora o zloupotrebi. “Toplana” je prilikom svojih velikih investicija, kao što je izgradnja toplane i mreže toplovoda, novac dobijala iz gradskog budžeta. Tada je tražila odobrenje od Ministarstva finansija da može dobiti povraćaj PDV-a, što je Ministarstvo i dozvolilo. Taj novac je ulagan u reinvestiranje, a problem je nastao prilikom knjiženja, jer je vraćeni iznos za PDV pogrešno knjižen i prikazan je kao tuđi novac na računu “Toplane”. Reč je samo o lošem knjiženju, a ne zloupotrebi”, rekao je Kovač.

U Toplani s druge strane tvrde da je svojevremeno sve bilo u redu , a da se sada iznenada traži ispravka knjiženja.
Pomenute nepravilnosti zabeležene su u periodu od 2009. godine do 2013. godine kada su Toplanu vodili najpre Dragan Despotović potom Ivko Stojković.

Pojedini mediji prenose čak da je sa računa Toplane već skinuto 17 miliona dinara pa onda ostaje potpuno nejasno ko je u pravu.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.