Sve spremno za polaganje testova

imageZa sve svršene osnovce biće sasvim dovoljno mesta u srednjim školama. Ove godine valjevske srednjoškolce očekuju i tri nova smera i to dva u tehničkoj i jedan u medicinskoj školi.Za jedan smer u tehničkoj obezbedjen posao u Krušiku.

Već su završeni prijemni ispiti za učenike koji žele da upišu muzičku školu, matematički i filološki smer Gimnazija. . Tajkodje prijemni ispit za sedmi razred matematičkog odeljenja u Gimnaziji radiće se u subotu 13 juna , testove priprema Gimnazija.
Načelnik ŠU Zorica Jocić kaže da su sve pripreme za prijemni ispit privedene kraju i po njih se u pratnji policije ide u nedelju u Beograd. „ U ponedeljak će direktori preuzeti testove za maternji jezik, u utorak za matematiku , a u sredu za kombinovani test. Formirane su sve potrebne komisije medju kojima je i okružna zdravstvena komisija za svu onu decu koja su upućena na dalje procenjivanje . Na svakom testu učenik rešava 20 zadataka , maksimalno može osvojiti deset bodova na pjedinačnom testu. Uzima se u obzir i šesti, sedmi i osmi razred. Šesti razred se množi sa 4 , a sedmi i osmi opšti uspeh se množi sa 5. Ukupan broj bodova koje učenik može imati na uspehu je 70 i 30 sa testa maksimalno je dakle 100 poena“ , kaže Jocićeva i napominje da je svaka škola već formirala komisije za sprovodjenje završnih ispita te i da su obuke završene.
Održavanje ispita pratiće supervizori i dostavljati izveštaje ŠU . Preliminarni rezultati biće objavljeni 19 juna., a 25 juna učenici osmog razreda imaće konačne rezultate, 26. i 27. juna je predaja lista želja , a 5 jula su zvanilni rezultati raspodele po školama , a 6. i 7. jula je upis u srednje škole. Drugi upisni krug je 9. jula.

image „ prošle godine je bilo puno pritisaka roditelja. Kada se deca rasporede u srednje škole na osnovu rezultata testa , uspeha i popunjene liste želja oni se predomisle i tvrde da njihovo dete nije za to mesto. Moram reći da zato treba ranije da razmisle i donesu odluke i povedu računa o listama želja. Pouzdano Vam tvrdim da nije bilo premeštanja dece sem one dece iz marginalizovanih grupa koji su dobili rešenje ministra. Posle dobijanja rasporeda premeštanja dece sa profila na profil ili iz škole u školu nema! Koncept završenog ispita je takav da se na osnovu uspeha i njihovih želja rasporede na odgovrajuće obrazovne profile“, kaže Jocićeva
Ove godine kada je u pitanju broj slobodnih mesta u srednjim školama podaci pokazuju sledeće: Gimnazija 194 mesta,Ekonomska 204, Medinska 180, Tehnička 250 , Poljoprivredna 180 , Muzička 10.
„ Svi će moći da se upišu samo je bitno da dobro procene kod liste želja gde zaista mogu piti upisani . Od novih smerova u Tehničkoj školi imamo smer tehničar robotike to je četvorogodišnji obrazovni profil i tu imamo još jedan smer operater mašinske obrade što je zahtev Krušika jer su iskazali potrebu za tom vrstom majstora i trebalo bi da nakon škole imaju obezbedjen posao u Krušiku i praksa. Novi smer ima i Medicinska škola smer medicinska sestra vaspitač, a u Ekonomskoj carinski tehničar što je takodje novo za Valjevo“, rekla je Jocićeva.
Za razliku od prošle školske godine došlo je do izmene i kalendara rada . Školska godina počeće u septembru , a završava u junu što je ostalo neprtomenjeno, ali kada su u pitanuu raspusti promene postoje . „ Djaci će još uvek imati četiri raspusta i to jesenji zimski, prolećni i letnji.Jesenji je 9. i 10. novembra , zimski raspust je u dva dela. Prvi deo od 31. decembra do 8. januara i drugi deo je od 1. februara do 12. februara. Tri nedelje rasporedjene u dva dela. Prolećni raspust je od 28. aprila do 3. maja i letnji raspust od 16. juna do 31. avgusta“, rekla je Jocić.

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.