Šest bivših direktora kreira gubitaša

imagePreduzeće „Polet“ ponovo je iskazalo gubitak na kraju 2014. godine . Ovo preduzeće očekuje konsolidacija s obzirom da 70% sredstava odlazi na zarade zaposlenih. Šest bivših direktora koji sede u ovom preduzeću svoje menadžerske sposobnosti iskazuju kroz gubitak.

Dragan Branković direktor JP „Polet“ informisao je članove Gradskog veća da je u 2014 godini ovo preduzeće zabeležeilo gubitak u visini od 1,03 miliona dinara , ali i da u 2014. godini nije bilo investicionih ulaganja u „Poletu“ .
„ U 2014. godini ukupna potraživanja po osnovu izdavanja prostora i usluga iznosi 41 163 000 dinara od čega je naplaćeno 32 906 000 čime je ostavreni stepen naplate iznosio 79,94%. Moram reći da je ovde povećan stepen naplate , ali istovremeno i zabeležen je mali pad u fizičkom obimu usluga. Razlog je što je od maja do septembra prošle godine bio kišni period. Mi nismo u prošloj godini dobili povećanje cene usluga koju smo planirali. Ali trudili smo se da održimo neki pijačni red iako nam je 2/3 prostora bilo poplavljeno“, reko je Branković napominjući da prostor nije bio odgovarajuće osiguran pa „polet „ nije mogao da naplati štetu . Za ovu godinu Branković je najavio osiguravanje stočne pijace, nove rashladne vitrine za mlečnu pijacu.

„ Istina je da sam pokušavao da što bolje iskažem finansijski rezultat baš zbog rezultata iz ranijih godina i ja ću Veću dostaviti decidan spisak otpisa potraživanja koji su potrebni kako bi slika bila što realnija“, rekao je Branković.
Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač danas je rekao i da ovo preduzeće očekuje konsolidacija. „ Grad je „ Poletu „ poverio jedan veoma veliki prostor na staranje i normalno je da grad očekuje dobit od takvog preduzeća čija je delatnost jako uska i odnosi se na iznajmljivanje poslovnog prostora. Ali tih rezultata nema. i zato ovde mora da se pristupi konsolidaciji. Ovde imamo situaciju da 70% sredstava odlazi na plate zaposlenih i u takvim uslovima je nemoguće bilo šta raditi. i tu je kvalifikaciona struktura poseban slučaj. Ovde imamo 11 zapsolenih sa visokom i višom stručnom spremom što realno za ovo preduzeće i njegovu delatnost nije potrebno“, kaže Kovač.
On navodi da ako već 1/3 zaposlenih ima visoku školu i posebne menadžerske sposobnosti zašto su rezultati tako loši. „ Ovde nema investicija nema ničega i ako se ovako nastavi šta mi možemo očekivati narednih godina. Nikakav boljitak . Zato je potrebno što pre pristupiti izradi plana konsolidacije ovog preduzeća „ rekao je Kovač.

Na koji će način grad rešiti ovaj problem ostaje da se vidi , ali geneza slučaja „Poleta“ govori da se tamo nalazi šest bivših direktora . Naime svaka vlast kako se menjala odlazeće direktore udomljavala je u ovom preduzeću. Pojedini od tih ljudi bili su krajnje neuspešni i na prethodnim poslovima pa je možda razumljivo zašto rezultati uprkos visokoj kvalifikaciji izostaju .
U „Poletu“ ima 35 zaposlenih čija je neto zarada iskazana u izveštaju za 2014. godinu na sledeći način:
-NK radnik 24 327 dinara
-PK radnik 23 522
-KV radnik 31 138
– Radnik sa SSS 31 075
-VKV radnik 39 842 dinara
-radnika sa VS 35 587
-radnik sa VSS 41 620
-pomoćnik direktora 42 676 dinra
-direktor 61 643 dinara.

Iz ovog navoda jasno je da je zarada direktora višestruko smanjena u odnosu na neke ranije godine kada je direktor „Poleta“ bio daleko ispred svih direktora javnih preduzeća sa svojom zaradom. Dragan Branković ne zaradjuje dakle koliko njegov prethodnik Zlatomir Lukić. Ali šta je sa ostalima?
Interesantno je da je na sednici Veća gradonačelnik Terzić pokazao odredjenu blagost za ovu situaciju nasuprot Kovaču napravivši poredjenje sa 2013 . godinom kada je „polet „ imao gubitak od 5 miliona. „ Gubitak je ipak smanjen sa pet na 1,03 miliona“, rekao je gradonačelnik Terzić.
Ipak, kako sada stvari stoje u ovom preduzeću krenuće se od sistematizacije najpre . Ona bi trebala da pokaže i koja su mesta zaista neophodna , a koja nisu . Pogotovo koga kao grad plaćamo da ne radi svoj posao?
Bivši na jednom mestu(podaci iz 2013. godine):
Prvoslav Adžić, nekadašnji direktor, Miodrag Ćosić, nekadašnji direktor „Poleta“, Slobodan Andrić, raniji direktor Poleta , Zoran Gavrilović, nekadašnji direktor Doma omladine sada zaposlen kao Lukićev savetnik za ekonomska pitanja i Dragan Branković, nekadašnji direktor Opštinske stambene agencije. Vamedia ne raspolaže podacima da li je u preduzeću ostao i Zlatomir Lukić iako je bilo najave da će isti ostati u „Poletu“ .

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.