Realizacija Lokalnog plana akcije za decu

imageU toku je realizacija programa boravka u prirodi, iz Lokalnog plana akcije za decu- sedam jednodnevnih izleta na Povlen za 700 učenika iz sedam valjevskih osnovnih škola. Na ovoj planini, u okviru ovog programa, već su boravili učenici Osnovnih škola: „Sestre Ilić“, „Desanka Maksimović“ i „Vladika Nikolaj Velimirović“. Tokom vikenda, padine Povlena pohodilo je 100 učenika Osnovne škole „Milovan Glišić“.

„Grad Valjevo svake godine opredeljuje sredstva za sprovođenje programa i projekata iz Lokalnog plana akcije za decu. Ove godine, biće realizovana tri projekta iz Lokalnog plana akcije za decu. Sada se implementira program za 700 dece iz svih valjevskih osnovnih škola. Deca imaju mogućnost da se na ovim izletima upoznaju sa prirodnim lepotama valjevskog kraja i uopšte sa resursima koji postoje u prirodi. To je veoma značajno za decu, da imaju kontakt sa prirodom i da se na licu mesta upoznaju sa nekim životinjskim i biljnim vrstama, kako bi prirodu doživeli lično, a ne samo da o tome čitaju u knjigama“, rekla je Jelica Stojanović, načelnica Gradske uprave za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove koja je zajedno sa Olgom Jukić, predsednicom Odbora za implementaciju Lokalnog plana akcije za decu grada Valjeva posetila decu na Povlenu.

image Jednodnevne izlete na Povlen realizuje Planinarski klub „Povlen“. „Mi imamo sadržaj boravka na planini koji je prilagođen deci. U teoretskom delu naši vodiči opisuju stajne tačke, gde se nalazimo, na kojoj nadmorskoj visini, koje su planinarske staze, šta je to planinarenje, šta je planinarski dom, učimo ih kako bi trebalo da se ponašaju u planini u vezi oblačenja i obuvanja, kakva je ishrana u planini, učimo ih o orjentaciji. Dogovorili smo se da na kraju ovog projekta, svaka škola odabere po tri fotografije učenika sa Povlena, od kojih će biti izabrana po jedna najbolja i koju će grad Valjevo nagraditi“, rekla je ovom prilikom Ljiljana Stanojević, predsednica Planinarskog kluba „Povlen“ .
U okviru realizacije ovog programa predviđeno je da učenici Prve osnovne škole idu na Povlen 6. juna, učenici O.Š: „Nada Purić“ 7. juna, a učenici O.Š. „Andra Savčić“ 9. juna.
Inače, u 2015. godini iz budžeta grada Valjeva opredeljeno je 2.000.000 dinara za implementaciju Lokalnog plana akcije za decu. Programima će biti obuhvaćeno ukupno 1000 dece.
Osim jednodnevnih izleta na Povlen, iz sredstava Lokalnog plana akcije za decu u 2015. godini biće realizovana Školica plivanja za 180 učenika prvog razreda i akcija pomoći za 25 siromašne dece.

image Lokalni plan akcije za decu je strateški dokument grada Valjeva koji se implementira od 2008. godine. Lokalnim planom akcije su obuhvaćene prioritetne mere, aktivnosti i programi koje bi trebalo preduzeti kako bi se ostvarili što povoljniji uslovi za život dece i njihovo uključivanje u društvo. Plan je usmeren ka svoj deci grada Valjeva, a posebno ranjivim kategorijama dece (siromašna deca, marginalizovana, deca sa smetnjama u razvoju, deca bez roditeljskog staranja i deca žrtve nasilja).
Od početka implementacije Lokalnog plana akcije za decu -od 2008. godine do 2015. realizovano je ukupno 70 projekata (u kojima je učestvovalo 2600 dece uzrasta do 18 godina) iz oblasti smanjenja siromaštva, unapređenja obrazovanja, zdravlja, kulture, položaja i prava dece sa smetnjama u razvoju, unapređenja položaja dece bez roditeljskog staranja, dece sa antisocijalnim i asocijalnim ponašanjem i unapređenja informisanosti dece i roditelja. Realizovan je program besplatne užine za 100 najsiromašnijih učenika osnovnih škola, implementirana je Školica plivanja koju je pohađalo 650 učenika prvog i drugog razreda iz kategorije socijalno i materijalno ugrožene dece, realizovan je program pomoći u garderobi i sredstvima za ličnu higijenu za decu bez roditeljskog staranja iz socijalno i materijalno ugroženih porodica koji je obuhvatio pomoć za 100 dece uzrasta do 18 godina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.