Razgovori u Vladi Srbije o najvažnijim gradskim projektima

imageRealizacija infrastrukturnih projekata, sanacije štete nastale u poplavama, podsticaj razvoja privrede i poljoprivrede, teme su koje je kandidovala delegacija Valjeva na održanom sastanku u Vladi Srbije.

Delegacija Valjeva koju su činili gradonačelnik Stanko Terzić, zamenik gradonačelnika Žarko Kovač, pomoćnik gradonačelnika Milorad Ilić i direktor JP „Direkcija za urbanizam, izgradnju, građevinsko zemljište, puteve i izgradnju Valjeva“ Dragan Jeremić, razgovarali su sa predstavnicima ministarstava privrede, finansija, poljoprivrede i zaštite životne sredine, državne uprave, za rad i predstavnicima JP „Putevi Srbije“, a domaćin sastanka je bio Dejan Trifunović, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
Predstavnici Valjeva su predočili važnost više infrastrukturnih projekata, u kojima učestvuje grad Valjevo, ali nije u mogućnosti da ih sam finansira.
Primaran značaj imaju projekti rekonstrukcije dela puta od Valjeva do veze sa budućim auto-putem u Nepričavi, revitalizacija delova državnih puteva gde su najveća oštećenja prema Divčibarama, preko Rajkovića i Podbukova. Postignuta je saglasnost oko uređenja ovih saobraćajnica sa predstavnicima nadležnih ministarstava i očekuje se da će oni ući u program finansiranja države Srbije.
Istaknuta je važnost nastavka započetih radova na železničkoj pruzi Valjevo-Loznica, obezbeđivanja puta na Obilaznici preko pruge Beograd-Bar, izrada projektne dokumentacije sa realizacijom projekta izgradnje tunela u Valjevu na putu iz Loznice u delu MZ Brđani, regulisanje obodnih kanala za odvođenje površinskih voda u reku Kolubaru na putu Valjevo-Beograd, nastavak radova na Hali sportova i izgradnja Valjevske ulice na Divčibarama.
Valjevo je podnelo celokupan izveštaj o realizaciji projekata na sanaciji šteta nastalih u poplavama 2014. godine. Državni sekretar Dejan Trifunović je iskazao uverenje da će pored 53 miliona dinara, koji su već refundirani Valjevu, država obezbediti najverovatnije još 79 miliona dinara. Država će finansirati izgradnju mostova u Veselinovićima i Goloj Glavi. Predstavnici grada su apostrofirali problem klizišta, čija sanacija iziskuje dosta novca. Valjevo je izradilo katastar klizišta u skladu sa preporukama Ministarstva građevinarstva i Instituta za geologiju, kao i popis i pregled i sve je već dostavljeno nadležnim organima.
U okviru zahteva za podsticaj privrede Valjevo je već konkurisalo kod Ministarstva privrede za sredstva za podsticaj razvoja Industrijske zone. Na sastanku je predočeno i sa kakvim problemima se Valjevo suočavalo proteklih godina sa prestankom rada brojnih preduzeća. Realizacija tri velike strane investicije (Austroterm, Vali i Gorenje) delimično su kompenzovale broj izgubljenih radnih mesta, ali to nije dovoljno. Kroz pokretanje Industrijske zone, grad daje podsticaj razvoju privrede. Istaknut je problem regulisanja pravnog statusa „Srbijanke“ i „Jablanice“ i prdloženo je da Valjevu država bez nadoknade u vlasništvo prenese imovinu ovih firmi, za razvoj Industrijske zone.
Naglašeni su i problemi vojne imovine, u vlasništvu Ministarstva odbrane i predloženo je da država uz minimalnu nadoknadu delove ovog zemljišta, koji se ne koriste, prenese na grad Valjevo. Ovo zemljište bi grad potom stavio u funkciju gradskog-građevinskog zemljišta, za izgradnju industrijskih i stambenih objekata.
Ukazano je na problem za razvoj poljoprivrede, koji je nastao prestankom rada „Srbijanke“, zemljoradničkih zadruga i povraćajem zemljišta na kome su se nalazili voćnjaci najvećih bivših državnih preduzeća „Srbijanke“ i „Poljoploda“. Predstavnike ministarstava su informisali o osnivanju Javnog preduzeća „Agrorazvoj-valjevske doline“, preko koga se namerava raditi na organizovanom razvoju stočarstva i voćarstva. Očekuje se pomoć i ulaganje u ovo preduzeće i rešavanje pitanja „Srbijanke“.
Deo vezan za zaštitu životne sredine, odnosi se na Regionalnu deponiju u Kaleniću, koja je odlukom Vlade Srbije iz 2013. godine, od izuzetnog državnog značaja. Završena je kompletna dokumentacija za ovaj projekat i očekuje se pomoć nadležnog Ministarstva u apliciranju za IPA fondove, iz kojih su i ranije obezbeđena sredstva od 17,2 miliona evra, ali su preusmerena zbog sanacije šteta od poplava.
Svi predlozi i zahtevi predstavnika grada su pažljivo saslušani i očekuje se da najvažniji predlozi o svakoj od tema, u narednom periodu budu detaljno razrađeni, a zatim i realizovani.

Odsek za informisanje i protokol
Grad Valjevo

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.