Medijima raspodeljeno 3,5 miliona

imageValjevskim medijima odlukom komisije po pristiglim projektima raspodeljeno je 3,5 miliona dinara. U odnosu na 2013. godinu grad smanjio iznos sredstava za oblast informisanja.

Za razliku od prethodnih godina sama komisija koja je razmatrala pristigle prijave na konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti informisanja , bila je nešto drugačija . Naime namera države i resornog ministarstva je bila da se u komisijama za izbor projekata nadju ljudi iz oblasti informisanja , ali ne samo iz grada u kome se konkurs raspisuje. Istovremeno po novim pravilima bilo koji medij u Srbiji može konkurisati sa projektom u bilo kom gradu u Srbiji.
Na jednom od nedavno održanih sastanaka državnog sekretara u ministarstvu kulture Saše Mirkovića sa predstavnicima brojnih medijskih kuća medju kojima je bila i Vamedia, sam Mirković precizirao je da se na ovaj način formiranja komisija sprečava uticaj loklanih samouprava ili bilo kakvih centara moći. " Sami projekti više ne mogu biti redovna aktivnost nekog medija već posebno organizovana aktivnost kojom se kroz realizaciju projekat postiže dobrobit za širu društvenu zajednicu", rekao je tada Mirković. Upravo pojedini članovi komisije u Valjevu imali su , po saznanjima Vamedie, najčešće takvu primedbu na pojedine pristigle projekte tvrdeći da se radi o redovnim aktivnostima pa se stiče utisak da je valjevskim medijima potrebno više seminara i edukacije u smislu pisanja projekata po novim pravilima . Ipak komisija je na kraju donela odluku koju je potpisao gradonačelnik Stanko terzić i sredstva su raspodeljena na sledeći način:

-Dokumenatrni film pruga Valjevo-Loznica:sto godina iščekivanja -Miroslava Milovanovića 200 000 dinara
-Tv emisija za decu "Nestrpljivi snovi"-Studija M 100 000 dinara
-"Moj posao je moja odluka "-Vamedia 190 000 dinara
-"Putopisno dokumentarni serijal pod nazivom Iz Valjeva ka Povlenu "- Udruženja za promovisanje prirode 100 000 dinara
-Za zdravu životnu sredinu -Radio 014 80 000 dinara
-"Mala škola gradjanstva"- Agencije Akter design 70 000 dinara
-"Pravoslavlje i mladi"- radio Istočnik 200 000 dinara
-"Grad Valjevo i ranjive kategorije stanovništva" IP Centar 310 000 dinara
-"Gradske manifestacije na VTV-u" Vujić televizije 1 600 000
-"Kolubarsko poselo" Vinogradina 100 000 dinara
-"Lokalno javno informisanje-izveštavanje o radu organa grada" Form system 200 000 dinara
-Dijalog Net- informisanje javnosti o efektima realizacije strateških dokumenata u Valjevu -Aleksandra Milijaševića 50 000 dinara
-"Izlaz"-RTV Marš 300 000 dinara

Odlukom komisije sredstva nisu opredeljena za četiri pristigla projekta.
Iako valjevski mediji već godinama ukazuju na činjenicu da su sredtva koja grad opredeljuje za finansiranje projekata u ovoj oblasti nedopustivo mala grad reaguje tako što sredstva smanjuje jer je 2013. godine na raspolagaju medijima bilo 4 miliona dinara. medija će se setiti verovatno onda kada u kampanji budu zatrebali.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.