Malina pobedila kišu

imageNi kiša u Brankovini nije sprečila malinare i posetioce da zajedno obeleže 53. Dan maline. U Brankovini dodeljene nagrade najboljima dok su gosti mogli da degustiraju maline i razne vrste gulaša.

Kiša koja je u prepodnevnim satima padala u Brankovini naterala je organizatore da izložbu malina i kulturno umetnički program iz crkvene porte gde je bilo ranije predvidjeno mesto održavanja presele u prostorije škole „Prota Mateja Nenadović“ . Manifestaciju Dan maline ove godine otvorio je državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede Zoran Rajić koji je okupljenim malinarima i posetiocima rekao da država nizom subvencija nastoji da unapredi poljoprivrednu proizvodnju. „ Naravno da tu značajno mesto ima i malina i moram reći da sada u Srbiji proizvodnja maline nije skoncentrisana samo na zapadnu Srbiju već se malina sada proizvodi i na jugu Srbije . Drago mi je da proizvodnja maline u valjevskom kraju nije prestala i najmanje je važno gde će biti održan Dan maline , a ponajviše interesovanje proizvodjača da se bave uzgajanjem ove vrste voća“, reko je Rajić otvrajući manifestaciju.

image U ime grada Valjeva malinarima se obratio zamenik gradonačelnika Žarko Kovač. „ Postojala je tendencija da se Dan maline održi na nekom drugom mestu jer se poslednjih godina broj malinara u ovom kraju smanjio. Ali na sreću to se nije dogodilo. Kao grad radimo na tome da se proizvodnja poveća kroz odredjene oblike subvencija i već ove godine imamo mnogo više izlagača nego prošle , a nadam se da ćemo sledeće godine biti još zadovoljniji“, reko je Kovač.

image

Učešće u ovoj manifestaciji uzelo je oko 40 malinara , a stručni žiri doneo je sledeće odluke :
-najveći robni proizviodjač maline Ranković Milorad , Donje Leskovice
-najuredjeniji malinjak, Antonić Života , Dragodol
-najveći prinos po hektaru Nikolić Milorad, Sirdija (20 tona po hektaru)
-najveći proizvodjač dvorodnih sorti maline Jovan Djedović, Stubo
– najbolji kvalitete izloženog roda maline Zorica Grujić , Lopatanj
-uvodjenje nove sorte u proizvodnju maline , Savić Predrag, Donje Leskovice

Specijalnu zahvalnicu za povratak malinjaka u Brankovinu organizatori su dodelili Snežani Dragojlović iz Brankovine .

Lovačko udruženje i udruženje gljivara pripremalo je svoje kotliće , a u kulturno umetničkom delu pšrograma nastupili su KUD Abrašević , horić Srculence i učenici OŠ „prota Mateja Nenadović sa predstavom „Veselo povrće“.

image Dvadesettri ekipe danas su se u raznim diciplinama u Brankvoini takmičile u okviru Seoskih olimpijskih igara . Nastavak njihovog takmičenja zakazan je za narednu nedelju u Divcima.

image

S.V.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.