Komisija za finansije javnih preduzeća

imageGrad Valjevo formiraće komisiju koja će se baviti finansijskim aspektima svih javnih preduzeća u našem gradu . Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač kaže da će komisija biti formirana vrlo brzo i govoreći o “Toplani” navodi da su medjuljudski odnosi u preduzeću jako loši te i da direktor nema zbog toga potrebno liderstvo.

” Na komisiji koju sam rekao da ćemo formirati povodom javnih preduzeća i čije je formiranje u toku , ali će biti vrlo brzo završeno i komisija mora biti jako stručna, raspravljaće se o pitanjima finansijskog aspekta . Vi znate da je “Polet” iskazao gubitak da je “Vodovod” iskazao gubitak i čak ga predvideo i u programu za 2015. godinu imamo ogromnu potrebu da istražimo zašto se kod pojedinih javnih preduzeća javlja taj gubitak koji kad se pogleda bilans stanja i uspeha ne bi trebao da bude baš takav i u tom obimu”, kaže Kovač.
On istovremeno navodi da Komisija mora ispitati i dobit Toplane u smislu da li je dobit realnog karaktera.
” U slučaju “Toplane” već smo rekli dobit ide na pokrivanje ranijih gubitaka , ali se pokazalo da merama štednje i uredjenja rada u preduzeću u kome na nesreću ti medjuljudski socijalni odnosi nisu u najboljem redu ta dobit bi bila , moguće ju je dakle ostvariti, i veća kada bi ti odnosi bili uredjeni i kada bi direktor zaista imao liderstvo u preduzeću sa svojim programom što za sada nije slučaj”, kaže Kovač.
Od komisije koja će biti formirana očekuje se iscrpan rad i pregled stanja i podrobna analiza finansijskog poslovanja javnih preduzeća.
Upravo po njegovom mišljenju najbolji primer za uspešno poslovanje jeste “Toplana” čije je poslovanje u velikoj meri preuzeo grad s obzirom da je “Toplana” godinama iskazivala velike gubitke te je za potrebe normalizacije stanja uradjen i plan i program konsolidacije čije sprovodjenje upravo nadgleda grad.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.