Jedino „Jedinstvo“ naplatilo štetu

imageNakon prošlogodišnjih poplava aktuelna je bila priča o naplati odštete za pretrpljenu štetu . Grad Valjevo iako se pridružio odštetnom zahtevu preduzeća „Jedinstvo“ nije dobio novac već je ovo preduzeće naplatilo odštetu kako bi štetu koja je naneta gradu prilikom izvodjenja njihovih radova moglo da sanira.

Da je preduzeće „Jedinstvo“ ozbiljno oštetilo kej reke Kolubare prilikom postavljanja ceovoda prema hidroakumulaciji Stubo Rovni bilo je vidljivo i za vreme radova. Poplave koje su usledile dodatno su već oštećenom koritu Kolubare povećale obim nastale štete. Po rečima direktora preduzeća „Kolubara“ Miodraga Markovića šteta je isplaćena , ali preduzeću „Jedinstvo“ .

„Procedura naplate štete je kompliovan proces i tu se razlikuju dva osiguranja , najpre osiguranje izvodjenja radova , a druga je osiguranje nastalih šteta prema trećim licima.Štete koje su nastale na samim radovima su mnogo brže rešene nego one štete koje su nanete trećim licima. zato što su svi učesnici u tom procesu bili dužni da podnesu odštetni zahtev. I to odštetni zahtev kojim se pridružuju odštetnom zahetevu „Jedinstva“ da naplate štetu ,a da istovremeno bude sanirana šteta koja je naneta trećim licima prilikom izvodjenja ovih radova. Taj proces je rešen ni štete su isplaćene“, objašnjava Marković .
Na pitanje Vamedie da li je grad jedno od trećih lica Marković je odgovorio potvrdno.“ Na trasi cevovoda nismo samo mi već i druge instalacije PTT, EPS, Srbija vode i svi su se kao i grad pridružili odštetnom zahtevu. Gradu nije isplaćena šteta već će „Jedinstvo“ sanirati štetu koju je napravilo za vreme izvodjenje radova na postavljanju cevovoda . Dakle tu nije iznos novca u pitanju već će „Jedinstvo“ sve vratiti u prvobitno stanje“, kaže Marković.
Kako je bilo nejasno šta je sa onim gradskim površinama koje su pretrpele štetu jer je „Jedinstvo“ devastiralo korito Kolubare oslabivši ga praktično pred velikom količinom vode što je dovelo do njegovog izlivanja pravo je pitanje ko će to nadoknaditi. Ipak Marković objašnjava da je ugovorom jasno precizirano šta se osigurava. „ Kada je radjen ugovor izmedju izvodjača i investitora postoji jedan stav koji kaže vratiti sve u prvobitno stanje do stepena u kakvom su bile u momentu počćetka izvodjenja radova . Ako je kroz neki deo prošao cevovod i narušena ulica, ograda, podzida, oni će to vratiti u isto stanje kakvo je bilo pre početka radova“,kaže Marković.

„Jedinstvo“ će sve vratiti u prvobitno stanje u delu u kom su izvodili radove ,a grad će očito sam morati da sanira štetu koja je nastala u drugim delovima grada zbog radova koje izvodilo „Jedinstvo“. Dobro je poznato da ono što niste osigurali ne možete kroz odštetu ni da naplatite.
S.V

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.