Grad nekom majka nekom maćeha

imageGrad procenio da je veća odgvornost biti bibliotekar nego direktor UFK “Valis”. U istoriji je nezabeleženo da je neko izgubio život jer nije dobio traženu knjigu , ali na bazenu jeste.

Biblioteka medju 19 zaposlenih ima 11 osoba sa VII stepenom, dve osobe sa VI, 5 zaposlenih sa IV i 1 lice sa II stepenom stručne spreme. Njihove zarade kreću se od 21 463 koliko prima pomoćno osoblje do 49 074 dinara neto koliko primaju zaposleni sa VII stepenom stručne spreme. Zarada direktorke je u 2014 godini iznosila 63 913 dinara.

Poredjenja radi UFK „Valis“ koja se stara o šest sportskih objekata od čega je jedno kompleks u Petnici ima daleko niže zarade pa je zarada direktora „Valisa“ Aleksandra Mijailovića koji u Ustanovi ima 16 zaposlenih 41 000 dinara što je standard za bibliotekara u Biblioteci. Tako se odgovornost nad funkcionisanjem jedne Ustanove kao što je „Valis“ procenila nižom od odgovornosti osobe koja izdaje knjige u Biblioteci. Knjige su vredne u to nema sumnje , ali je nepoznato da je neko izgubio život zato što nije dobio traženu knjigu , ali ako na bazenu nema spasioca ili korito bazena nije bezbedno , ski staza nebezbedna jasno je šta su posledice i ko za to snosi odgovrnost.
„Valis“ je posle niza godina izmolio od države pravo na još pet zaposlenih , a tome je prethodila odluka grada o potrebi zapošljavanja, molbe ministarstvu , odustajanje od sezone na Divčibarama, dovodjenje u pitanje sezone na bazenima.

I jedna i druga Ustanova su neophodne gradu , ali se grad očito maćehinski odnosi prema nekima od njih. Da je situacija daleko ozbiljnija pokazuje podatak da je u većini ustanova slična situacija. Ovakvo stanje moguće je iz razloga nedefinisanja odnosa grada prema svojim potrebama odnosno potrebama gradjana. Ako je I sport I kultura na svoj način važan zašto ne postoje jasne strategije već se godinama prepisuju budžeti bez vidljivog pomaka? Odgovor na ovo pitanje krajnje je jednostavan – niko se time suštinski ne bavi!

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.