Dogovor oko formiranja memorijalnog centra

imageU sali Gradskog veća danas je održan sastanak predstavnika organa grada, u cilju sagledavanja predstojećih aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje memorijalnog centra Valjevska bolnica.

 

Podsetimo da je Organizacioni odbor za obeležavanje 100 godina Valjevske bolnice15. maja 2015.godine doneo odluku da se, u cilju obeležavanja 100 godina Valjevske bolnice 1914/1915, u delu prostora nekadašnje Okružne bolnice, podrži i pomogne organizacija stalne izložbene postavke ,,Stradanje i humanizam Valjevska bolnica 1914/1915 “ kao i formiranje Memorijalnog centra u autentičnom prostoru nekadašnje Okružne bolnice Valjevo iz 1914/1915. godine, a danas u prostoru Međuopštinskog istorijskog arhiva Valjevo, čime bi se iskazao stvaran pijetet primeren ovim tragičnim događajima. Na odboru je takođe odlučeno da se 30. i 31. oktobra 2015. godine organizuje međunarodna naučna konferencija ,,Stradanje i humanizam Valjevska bolnica 1914/1915″.
U Odbor podrške za obeležavanja 100 godina Valjevske bolnice je uključen veći broj uglednika i institucija iz sveta nauke, kulture, umetnosti, privrede, politike, javnog društvenog života, Valjeva i Srbije, koji bi svojim autoritetom, znanjem, ugledom i stručnošću pomogli realizaciju ovog poduhvata.
Grad Valjevo i Međuopštinski Istorijski Arhiv smatraju da je potrebno da se prikaže uloga i međunarodni značaj Valjevske bolnice, a da se i autentični prostor bolnice transformiše u instituciju koja će trajno negovati ideju humanizma i pomirenja koji su upravo na tom mestu, pre 100 godina upravo poslavili srpski lekari i bolničari,strane lekarske i sanitetske misije, kao i austrougarski lekari i medicinsko osoblje.
Ratna valjevska bolnica 1914 -1915. bila je simbol stradanja i požrtvovanosti, a Valjevo je bilo grad – bolnica u kojem je tada stradao i veći broj domaćih i stranih lekara i bolničarki. Među njima i poznata slikarka Nadežda Petrović (1873-1915) kao dobrovoljna bolničarka.

S obzirom na to da formiranje memorijalnog centra podrazumeva prethodno rešavanje problema odlaganja i čuvanja arhivske građe van postojećeg objekta, to je na današnjem sastanku odlučeno da se formira radna grupa za izradu projektnog zadatka zgrade novog depoa za odlaganje i čuvanje arhivske građe kako bi postojeći objekat u kompletnoj površini mogao da bude pretvoren u memorijalni centar. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.