Partijski lideri na lokalu – III

imageU priči o liderima svako je svesno ili nesvesno baveći se politikom i stavljajući se na čelo neke partije ili grupe imao svoju šansu za liderstvo . Neki su to iskoristili za lične koristi neki liderstvo ne bi prepoznali ni na papiru , a neki pokušavaju tek da se održe ne razmišljajući o sebi kao o liderima. Na političkoj sceni mnogo je igrača, ali ima li lidera?

Te 2000 godine na političkoj sceni nije postojala SNS, ali je zato najveći broj članova ove sadašnje partije potekao iz redova Srpske radikalne stranke koja je na tim izborima imala svog kandidata i koja je u godinama nakon toga nakon jednog malog zatišja beležila ubrzani rast. Odluka vrha stranke u Beogradu da se odvoji od radikalske struje Vojislava Šešelja i približi proevropskoj orijentaciji dovela je do toga da se članstvo opredeli za struju koja se odvaja. Te 2000. godine radikale je u Valjevu predvodio Milovan Jovanović. Zahvaljujući pojavi SNS, radikali su u Valjevu ostali kratkih rukava i nemaju svoje predstavnike u Skupštini grada. Na čelu radikala kojih gotovo i da nema u javnosti trenutno je Veran Panić.
Sada su ispod cenzusa , a SNS je trenutno u opoziciji u Valjevu . Prvi predsednik ove partije na lokalu bio je dr Dobrivoje Grujičić koji je i predvodio naprednjake na izborima . Ipak sam Grujičić više je bio zainteresovan za mesto u Bolnici u okviru svoje struke nego za liderstvo u partiji pa je vrlo brzo u ovoj stranci uvedeno povereništvo , a na njenom čelu našao se takodje doktor, Milan Marković. Marković je vreme koje je proveo kao prvi čovek partije na lokalu iskoristio vrlo turbulentno uglavnom pokazujući političko neiskustvo i nepoznavanje saigrača i protivnika na terenu. Marković je tako u više navrata bio u situaciji da objašnjava odluke jer ga je i dobar deo članstva smatrao nedovoljno izgradjenim za politiku . Sama činjenica da je podneo ostavku govori u prilog tome da nije ni gradio karijeru političkog lidera. Njega je na mestu poverenika zamenio dr Slobodan Gvozdenović koji se može smatrati potpunom suprotnošću svog ptrethodnika. Naime Gvozdenović je svoju političku karijeru započeo jako davno u redovima SPO-a , a potom je nastavio u Udruženju Pobeda . Uspeh na izborima ostvario je na osnovu priče o tajkunima i temama koje su zapravo vrlo bliske SNS-u. Gvozdenović je potom procenjujući dobar momenat prešao u SNS , a u miraz poveo i pet odbornika pomenutog Udruženja. Vrlo brzo nakon toga postao je i poverenik ove partije , a na nedavnim izborima u stranci izabran je i za predsednika GO. Vrlo je moguće prateći njegov uspon , da je Gvozdenović od svih svojih predhodnika praktično najozbiljniji politički „igrač“. Trenutno je narodni poslanik , zadržao je i bavljenje svojom lekarskom profesijom pa je iz Valjeva često odsutan , ali ne i neinformisan . Jedan od ozbiljnih kadrova u ovoj partiji je i Mihailo Jokić sada na mestu predsednika Skupštine. Njegovi počeci vezuju se za SPS gde je zauzimao uticajno mesto i uživao kredibilitet . Ipak Jokić se iz SPS-a zajedno sa bratom Aleksom obreo najpre u radikalima u vreme dok je još i Tomislav Nikolić bio radikal. Jokić je potom imao i manju epizodu vezanu za stranku Bana Ivkovića Socijalistička narodna stranka, da bi se na kraju našao u redovima naprednjaka. Od svih pomenutih imena u ovoj partiji u Valjevu za Jokića se može reći da je političar te i da se radi o iskusnom političaru sposobnom da na vreme dobro proceni situaciju i u njoj usmeri svoje delovanje . Iako Jokić tvrdi pri svakom medisjkom nastupu da je njegova funkcija presednika Skupštine formalna , mnoge odluke koje su donete na istoj toj Skupštini nose njegov pečat.
Žarko Kovač prvi čovek LDP-a tih godina ponovo je na čelu ove partije , ali u formi poverenika . GO je raspušten nakon ostavke koju je podneo Dragan Mojsilović. Istini za volju Mojsilović nikada nije gradio imidž velikog političara pa je vrlo moguće da je ova stranka preterala u tumačenju demokratičnosti na osnovu koje je napustila bazu , svojevremeno DS. Kovač je trenutno na mestu zamenika gradonačelnika i nije neosnovana tvrdnja da kao osnov svog angažmana vidi učvršćivanje sopstvene političke pozicije u gradu . Kovač je svojevremeno pokušao da sa političkim udruženjem Prozor okuša sreću na izborima , ali je nastup te grupacije bio manje više nezapažen. Koliko se god Kovač koji je bio drugi čovek u gradu za vreme prvog mandata demokratske vlasti posle oktobarskih promena nametnuo kao značajan potencijal za buduće partijsko kadriranje , to nametanje očito nije bilo dovoljno za samostalno pojavljivanje .

image Na čelu partije koja je dala prvog lidera nakon petooktorbarskih promena, a koji traje i do danas, Vojislava Koštunicu, DSS tada je bio sada pokojni Jovan Radojičić. DSS je tada zahvaljujući to činjenici vezanoj za Koštunicu zabeležila vrtoglavi rast u članstvu, ali je vrlo brzo taj broj članova ponovo počeo da opada. Na čelu DSS–a danas je Goran Lučić. Ova partija se retko promoviše u javnosti, ali u ovom skupštinskom sazivu ima tri odbornika. Lučić je zaposlen na mestu internog revizora Gradske uprave i njegova pojavljivanja u javnosti su nepoznata . Brojna imena gradila su karijeru na osnovu ove partije i činjenice da su u to vreme dali predsednika države , ali se niko od njih u samom gradu nije izborio za značajno mesto u političkom životu. Ova partija ipak dala je Milicu Vojić Marković koja je u tri saziva bila poslanik, ali njen nastup na lokalnom nivou nikada nije bio intenzivan. Sada nakon promena u ovoj stranci i njenom samom vrhu stiče se utisak da prave liderska pozicije na lokalu zapravo nema. Da je vrlo moguće baš tako svedoči podatak da ova partija nema nastupa u javnosti već dugo vremena . Tek na poslednjoj sednici Skupštine vidjen je govor Zorana Matića koji je mora se priznati protekle četiri godine gotovo bio neprimetan na sednicama. Gradjene liderske pozicije u ovoj stranci za sada izgleda nije tema već je više zadatak održanja iznad cenzusa .
U trenutku promena svog kandidata za predsednika imao je SPO. Do tog trenutka velika partija u Valjevu, kako su godine pokazale, nikada se nije oporavila od te pogrešne odluke jer bi ulazak u DOS vrlo moguće očuvao članstvo. Mnogi članovi SPO-a tada su podržali glasovima kandidata DOS-a. Takva odluka verovatno je doprinela tome da SPO danas ima samo jednog odbornika. Danas je još uvek aktuelni predsednik GO Zorica Milinković, medjutim, Milinkovićeva je na ovo mesto došla nakon izlaska grupe članova koja je osnovala svoju Grupu gradjana Za Valjevo u čijem se predsedništvu nalaze : Dragan Vuković, Srećko Ninić I Gordana Jovanović. Te 2000. godine SPO u Valjevu predvodio je Slobodan Nenadović. Danas više nije aktivan u politici i bavi se profesurom. Nenadović je uz Milana Popovića , Jordana Lazarevića u jednom trenutku ranijih godina bio prepoznat kao politički lider . Ipak nastavak svoje karijere video je na višim instancama daleko od lokala. Podele u ovoj stranci , tvrde upućeni , počele su mnogo ranije I vezuju se za čuveno preduzeće “Spona”, ali su bile slabo vidljive javnosti. Zorica Milinković nema prepoznatu harizmu lidera I više je nego očekivano da lider može doći iz ove druge struje odnosno Udruženja , ali za su za sada aktivnosti istih minimalne.
Novu Srbiju u Valjevu je 2000 te godine predvodio sada već pokojni Dragan Vasiljević. Ova partija zabeležila je rast upravo nakon promena i čak jedno vreme u Valjevu bila nosilac vlasti. Sasvim sigurno najpoznatije ime iz ove partije je ime dr Jovana Tomića koji je na neposrednim izborima za gradonačelnika svojevremeno dobio nevidjenu podršku gradjana. Tomić se nakon vremena u kome je bio gradonačelnik slabo pojavljivao u javnosti tek na ponekoj konferenciji za novinare . NS u ovom sazivu imala je dva odbornika, a sama partija preživela je odvajanje grupe članova i povereništvo. U trenutku uvodjenja povereništva i imenovanja Radovana Vlajkovića na to mesto osnovano je Udruženje Novo Srbijanci na čijem je čelu Marko Živanović svojevremeno predsednik GO Nove Srbije . Nijedno od pomenutih imena nema čak ni težnju za liderskom pozicijom.
U Valjevu još uvek postoji URS partija nastala iz NVO G17 Plus i u kojoj je mnogo imena predvodilo stranku . Počev od Nikoline Petrović, Branislava Mićića, Aleksandra Gajića , jedno vreme povereništva URS je vodila Marijana Marjanović, pa sve do sadašnjeg predsednika Nikole Radojičića. Ova stranka u sadašnjem sazivu ima tri odbornika , a u izborima ju je predvodio Vojislav Jovanović koji je u URS prešao neposredno pred izbore iz Pokreta za Valjevo. Njegov prelazak pred izbore poprilično je tada uznemirio duhove , a nakon smene sa mesta načelnika Okruga Jovanović više nije vidjen u političkim vodama.
Oduvek Pokret za Valjevo bio je deo Nove demokratije potom Liberala da bi se na koncu vratio svom izvornom nazivu , a na čelu bili su Slobodan Djukić i Vojislav Jovanović. Nakon njih Pokret su vodili Boža Milić, Ilija Tripković i sada Aleksandar Vujić. Oni u skupštini trenutno imaju 3 odbornika i ove godine obeležavaju 25 godina postojanja. U ovoj partiji nikada kažu nisu težili stvaranju lidera već su nastojali da kolektivno urade nešto dobro za grad .
U Valjevu je na izborima uspeh ostvarila i GG Pobeda koju je tada predvodio dr Slobodan Gvozdenović , a nakon njegovog izlaska iz ove grupe kao vodeći ljudi ostali su Dragoljub Krstić i Ljubomir Bradić . Njihovi nastupi u javnosti u velikoj meri su obojeni kontraverzom , nedoslednošću i politikantstvom, a kako se u osnovnim postulatima liderstva ove karakteristike ne nalaze kao poželjne jasno je da je njihovo liderstvo ograničeno samo na samo Udruženje . Istini za volju za veću podršku izborio se Ljubomir Bradić u Udruženju boraca koje predvodi i za čija se prava bori stoga je vrlo moguće da se pod formom vodje Bradić može posmatrati medju borcima , ali u političkom životu u senci je Dragoljuba Krstića koji nakon gubitka svih funkcija pa i odborničkog mandata konferencijama za novinare pokušava da se vrati u politički život .

Nastaviće se ….

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.