Godinu dana od poplave

imageNakon godinu dana ood majskih poplava , Grad Valjevo i danas oseća posledice te elemenatrane nepogode. Finansijska nespremnost kako bi sanacija bila u potpunosti završena bila je najveći problem proteklih godinu dana.

Šteta koja je pričinjena poplavama i klizištima procenjena je na 1.129.000.000 dinara, rekao je zamenik gradonačelnika Žarko Kovač.“ U prvim danima, dok je trajala vanredna situacija nakon poplave obavljeni su najurgentniji radovi kao što je hitna sanacija korita Kolubare i saobraćajnica. Podneto je preko 3000 prijava za sanaciju štete. Što se tiče stambenih objekata, prijavljene su 52 kuće, od toga 16 zahteva je odbijeno jer nisu ispunjavali uslove, 10 je dobilo novčanu nadoknadu, a određeno je da se gradi 26 objekata. Od 26 objekata do sada je izgrađeno 24, a dva su u završnoj fazi izgradnje. Predati su zahtevi za sanaciju 272 objekta i u zavisnosti od stepena oštećenja, oni su dobili novčanu pomoć. Za sanaciju infrastrukture u prošloj godini ukupno su utrošena 132 miliona dinara, od toga iz republičkog budžeta refundirana su 53 miliona dinara. 45 miliona je utrošeno za sanaciju nekategorisanih i seoskih puteva koji su bili oštećeni klizištima i odronima, na pročišćavanje kanala manjih vodotokova oko 4 miliona, na sanaciju klizišta oko 13 miliona, na sanaciju mostova oko 17 miliona. Postoji mogućnost da iz republičkog budžeta bude refundirano još 79 miliona koliko je utrošeno za sanaciju infrastrukture, što će biti veoma značajno.

image
Dosta poslova obavlja se na sanaciji oštećenog korita reke Kolubare. Radove izvodi preduzeće „Jedinstvo“ i preduzeće „Erozija“ na osnovu ugovora sa JP „Srbija vode“ (donacija Japanske Vlade od 115 miliona dinara) i to levom obalom reke u dužini od 1175 metara. Projekat sanacije korita reke Kolubare koji se priprema i za koji „Srbija vode“ konkurišu krajem ovog meseca vredan je 340 miliona dinara.

image Ministarstvo za građevinu i saobraćaj bilo je zaduženo za državne puteve, jer bilo je oštećenja na magistralnim i regionalnim putevima. Neka oštećenja su otklonjena kao što je put od Loznice ka Valjevu kod Kazneno popravnog zavoda, a ona koja nisu sanirana u planu su da budu završena u narednom periodu. Oštećenje železničke pruge je sanirano pre dva meseca i uspostavljen je režim saobraćaja.

Jedan od prioriteta u narednom periodu biće sanacija mosta u Veselinovićima, jer su građani potpuno odsečeni od sveta. Uz to, veliki problem su i klizišta koja su podeljena u tri kategorije: klizišta koja ugrožavaju stambene objekte, klizišta koja ugrožavaju infrastrukturu i klizišta koja su na poljoprivrednom zemljištu. Osim sedam miliona koliko je izdvojeno za klizišta do sada, moraju se naći dopunska sredstva za ove poslove, jer na području grada evidentirano je oko 200 klizišta. Izvode se radovi na sanaciji klizišta između Zlatiborske ulice i Kraljevića Marka. Postoji klizište koje je ozbiljno između Zlatiborske i Njegoševe, na Petom puku preko puta kasarne-ulice koje gravitiraju Ulici Vojvode Mišića, kao i klizište kod Suve česme. U narednom periodu moramo posvetiti posebnu pažnju mostovima i klizištima“, rekao je između ostalog zamenik gradonačelnika Žarko Kovač.

image Član Gradskog veća Nikola Radojičić zahvalio se ovom prilikom svim donatorima koji su finansirali izgradnju stambenih objekata i koji su pomogli poljoprivrednicima. „Neki od donatora su bili Karitas, Delta fondacija, opština Kula, Velenje, donator iz Austrije, Rotari klub. Pomognuto je 127 poljoprivrednika kroz donaciju u veštačkom đubrivu, naftne derivate i semenski kukuruz. Od tada do danas celokupan posao na pomoći poljoprivrednicima je bio kroz donacije, a najznačajnija donacija je bila preko Evropske unije koju je sprovodio FAO preko Ujedinjenih nacija, kao i preko Fondacije „Ane i Vlade Divac“ i Delta fondacije. 759 korisnika je dobilo pomoć preko FAO fondacije kao što je pomoć u semenskom materijalu, plastenicima, opremi i stoci. Preko Fondacije „Ane i Vlade Divac“ 29 korisnika je dobilo pomoć i ukupna njihova donacija je bila oko 76.000 evra. Doneta je Uredba Vlade Srbije o državnoj pomoći u oblasti privrede i 46 privrednih subjekata se prijavilo na ovaj program državne obnove i od toga 21 predmet je rešen. Iznos sredstava je bio od 240.000 do 600.000 dinara.Uredba Vlade za pomoć u privredi je doneta, a Uredba Vlade za pomoć u poljoprivredi još nije doneta“, rekao je Nikola Radojičić na današnjoj konferenciji za novinare.

Detaljan izveštaj o sanaciji štete nakon poplava biće pripremljen i prezentovan na sledećoj sednici Skupštine grada, rekao je zamenik gradonačelnika Žarko Kovač.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.