Ulica Knez Jovice – mat pozicija

imageRepublički Zavod za zaštitu spomenika kulture praktično je doveo grad Valjevo u mat poziciju u slučaju ulice Kneza Jovice . Ministarstvo nije opredelilo sredstva za ovu ulicu, Zavod ne izdvaja sredstva za nju , a grad po uslovima Zavoda nema novca za uredjenje ove ulice.

Još prošle godine meštani ulice Knez Jovice obratili su se gradu Valjevu sa zahtevom da se konačno sanira asfaltni zastor u ulici i velika rupa koja se otvorila. Na licu mesta novinari su tada mogli da se uvere da se radi o zaista velikoj rupi koja je ozbiljna pretnja ne samo pešacima već i automobilima. Vrlo brzo nakon toga saznalo se da je problem ove ulice zapravo u turskoj kanalizaciji koja se nalazi ispod nje te i da grad bez saglasnosti republičkog Zavoda za zaštitu spomenika ne može ništa da uradi . „ Obraćali smo se u više navrata Zavodu , ali stalno smo dobijali iste odgovore . Ta kanalizacija mora biti sačuvana i uradjena onako kako oni to zahtevaju . Mi nemamo novac za takav projekat , ali i da imamo novca mi nemamo majstore koji to znaju da rade“ , objašnjava direktor Direkcije Dragan Jeremić navodeći da u Srbiji jedva da ima neki majstor koji bi umeo da ozida iznova ciglama kolektor kanalizacije ispod ulice .

image Grad nema novac za takvu investiciju , a sam Zavod takodje ne opredeljuje sredstva . „ Mi možemo da postavimo kolektor kakav je sada standardizovan i sprovedemo vodu , a potom asfaltiramo ulicu. Ovo što oni traže košta preko 20 miliona dinara pod uslovom da pronadjemo majstore za to. Nemamo novca“, kaže Jeremić.
Kolika je rupa pretnja pokazuje i primer da je prošle godine u vreme održavanja Tešnjarskih večeri komunalna policija odredila dežurstva svojih ljudi pored rupe kako bi se sprečila eventualna nesreća. Veći problem od ovopg postojećeg otvora je i činjenica da je cela ulica praktično u istom stanju pa se nikada ne zna kada će se neka nova rupa otvoriti i gde . Samim tim je saobraćaj u ovoj ulici gotovo doveden do stepena nefunkcionalnosti.

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.