Spora sanacija štete zbog nedostatka novca

imageI u ovoj godini praktično veliki deo sredstava grad će uložiti u sanaciju štete od prošlogodišnje elementarne nepogode. Prvi na redu jesu mostovi, ali i klizišta.

Posle sanacije odredjenog broja manjih mostova u prošloj godini prvi na redu za sanaciju u ovoj godini biće mostovi u Aničićima i Boškovićima. Direktor gradske Direkcije Dragan Jeremić kaže da sve zavisi od vremenskih prilika.“ Uspešno smo sproveli dve javne nabavke za mostove u Aničićima i Boškovićima i radovi će početi čim vremenski uslovi dozvole. Raspisali smo tendere za još tri mosta. To su mostovi u naselju Veselinovac, u Paramentićima i kod Krive vrbe na Gradcu. Za pet mostova, od sedam oštećenih je grad Valjevo već raspisao tender i sredstvima Grada ćemo sanirati te mostove. Ostaje nam najveći most, most u Veselinovićima, čija vrednost je oko 30 miliona dinara. Za taj most smo tražili pomoć države. Insistiramo samo na toj pomoći oko ovog mosta i oko klizišta. Sve ostalo će grad Valjevo sam da sanira. Imali smo donaciju Fonda za dijasporu, koji su nam donirali 10 miliona dinara za most u Boškovićima”, kaže Jeremić.
Upravo poslednje kiše u ovoj godini most u Aničićima su ponovo ostavile van funkcije , a u Direkciji objašnjavaju I da postoji problem u Goloj glavi gde je zatraženo od Kancelarije za obnovu da se uključi u sanaciju ovog mosta. Kako Jeremić objašnjava most ne postoji u papirima niti bilo kakvom dokumentu koji bi bio validan , a na osnovu kog bi mogla biti uradjena sanacija.
“Most u Goloj glavi je problem, ali imamo obećanja da će Kancelarija za obnovu da sanira taj most. Problem je što taj most ne postoji u papirima i projektima. Moramo da nađemo način kako da se uđe u izgradnju novog mosta. To je Kancelarija za obnovu preuzela na sebe”, kaže Jeremić.
Po poslednjim podacima iz gradske Direkcije ranije navedeni broj od 57 klizišta I još 40 manjih nije više važeći jer se taj broj višestruko uvećao. “ Stalno se pojavljuju nova klizišta , ali mi kao grad nemamo novca da to sve saniramo. Prošli su tenderi za dva klizišta veća kad je u pitanju I ugroženost objekata to su klizište u Zlatiborskoj I u Ulici Marka Kraljevića. Sredstav za ova dve klizišta su obezbedjena iz donacije gradjana . Imali smo problem sa klizištem u Njegoševoj gde praktično sve mora da se radi ručno pa nismo imali prijavljenih na tenderu pa sve sad ide ispočetka”, navodi Jeremić.
Po njegovim rečima još uvek postoje klizišta koja su problem ne samo za pojedinačne stambene objekte vć I za cela naselja. Kako kaže samo sanacija klizišta na Suvoj česmi je 22 miliona projektovane vrednosti, a grad ta sredstva nema . “ Ako ne dobijemo pomoć države taj posao sanacije će ići vrlo sporo”, konstatuje Jeremić.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.