Skupa mala matura

      Нема коментара на Skupa mala matura

imageNakon probne male mature sve svršene osnovce u junu očekuje prava mala matura.Dok se deca pripremaju roditelji broje pare za privatne časove.

Za razliku od ranijih godina pred maturantima je ispit iz sedam nastavnih predmeta. Standardna priprema iz srpskog I matematike sad je proširena sa još pet dodatnih predmeta. Osnovna je pretpostavka da su deca za vreme školovanja I predmetne četiri godine naučili sve ono što je potrebno da bi na ispitu male mature postigli uspeh. Ipak na sve strane u Valjevu traže se časovi iz svih predmeta. Jedno očito ne prati drugo.
U ovoj školskoj godini djaci su bili uskraćeni za redovno održavanje časova u zakonom predvidjenom trajanju , a od pre desetak godina postalo je sasvim normalno da deca već u petom razredu osnovne škole uzimaju dodatne časove pa se pretpostavlja da ili je gradivo preobimno ili sam program nije prilagodjen uzrasnoj dobi učenika. Jedina činjenica koja ne stoji jeste da su odeljenja prebukirana jer su nekada razredi brojali I preko 30 učenika, a sada ih je do 25.
Dok se niko trenutno ne bavi činjenicom da nešto nije u redu sa ovom pričom , roditelji izmišljaju finansijske kombinacije kako bi detetu obezbedili siguran uspeh na maturi.
U ovom trenutku časovi se u Valjevu kreću od 500 pa do 1000 dinara ukoliko se želi baš kod odredjenog nastavnika na pripremu. Samo po jedan dodatni čas iz svakog predmeta po ceni od 500 dinara zahteva izdvajanje iz kućnog budžeta od 3500 dinara. Cifra se dramatično uvećava u skladu sa potrebama broja časova.
U Valjevu su pojedine osnovne škole organizovale I pripremnu nastavu najčešće subotom za sve maturante što se u vremenu krize može zaista posmatrati kao gest vredan pažnje. Ali I dalje niko ne odgovara na pitanje zašto su uopšte potrebni dodatni časovi I zašto u tolikom broju I zašto za toliko učenika? Razumljivo je da učenici sa slabijim ocenama traže pomoć , ali zar je moguće da je toliko slabih učenika? Zašto to onda ne pokazuju ocene iz škole?
Na kraju će I u ovom kao I u svakom drugom slučaju kada zdravorazumski nešto ne možemo da objasnimo verovatno sve biti objašnjeno rečenicom da je sada tako , a ubuduće videćemo. Pri tom niko ne misli o tome da se radi o generaciji dece , a kako priča sa prijemnim I malom maturom teče već odavno, biće da su generacije u pitanju.

Na maloj maturi polažu se testovi iz srpskog jezika, matematike i kombinovani test koji obuhvata pitanja iz istorije, geografije, biologije, fizike i hemije. Reč je o gradivu od petog do osmog razreda. Za đake osmog razreda ove godine će na završnom ispitu biti promenjen sistem bodovanja, jer će sva tri testa nositi 30 poena umesto 40, a za sada se ne zna da li će testovi, radi veće bezbednosti, nositi oznaku „interno“.
ov način bodovanja, po 10 poena za svaki test, znači da će uspeh na mature nositi najviše 30 poena, a uspeh tokom školovanja maksimalnih 70 poena .Prošle godine su test iz srpskog (maternjeg) jezika i matematike nosili po 16 bodova, a kombinovani test osam poena. Za uspeh u školi moglo se dobiti najviše 60 bodova.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.