Radio Valjevo – Odbornici prespavali dve godine

imageIako bi pojedini valjevski odbornici želeli da sačuvaju JIP Radio Valjevo od privatizacije po rečima ministra Ivana Tasovca i državnog sekretara Saše Mirkovića u inistarstvu kulture i informisanja to nije moguće. Skupština licemerna po pitanju Radio Valjeva.

Skupština grada donela je odluku o modelu privatizacije Radio Valjeva sa zaključkom da Gradsko veće pronadje model programa otpremnina zaposlenima koji to budu želeli pre privatizacije , ali i obavezom iznalaženja načina daljeg programskog finansiranja ovog preduzeća. Prilikom nedavnog boravka u Valjevu ministar Ivan Tasovac odgovarajući na pitanje novinara vezano za inicijativu grada Kragujevca u pokušaju izuzeća od privatizacije javnih servisa rekao da to nije moguće te i da po Zakonu i procedurama koje su već pokrenute cela priča biće završena 1.jula. U svemu sporni Studio B koji je godinama sa svojih 250 zaposlenih stajao na braniku ovog procesa objavio je svoju prodaju čime je praktično potvrdjeno da ne postoje više čak ni političke prepreke za rešavanje ovog slučaja.
Državni sekretar u ministarstu zadužen za medije Saša Mirković na sastanku sa predstavnicima udruženja RAB Srbija izjavio da će privatizacija bez sumnje biti završena do 1. jula. „ Agencija za privatizaciju već uveliko radi na ovom poslu i on će biti okončan 1. jula za sve bez razlike“, rekao je Mirković i na pitanje novinara šta biva sa medijima koji ne budu prodati dodao:“ Oni će biti automatski brisani iz svih registara i samim tim njihovo poslovanje kao medija dalje neće biti moguće. Svi koji mogu treba da pokušaju besplatnu podelu akcija zaposlenima , ali treba imati na umu da oni zaposleni koji su upisali tzv Dinkićeve akcije ne mogu upisati akcije sada svog preduzeća u privatizaciji“.

Po njegovim rečima za privatizaciju samog preduzeća važe uslovi koje Agencija predvidja kao i kod svakog drugog preduzeća. „ Iskreno se nadam da će lokalne samouprave nakon privatizacije preostala sredstva ukoliko postoje na poziciji kojom je bilo predidjeno finansiranje lokalnog medija iskoristiti tako što će u drugoj polovini godine raspisati još jedan konkurs za projektno finansiranje medija“, rekao je Mirković.

image Za kragujevačku inicijativu Mirković kaže da je informisan , ali da je i njima dostavljen odgovor iz ministarstva u kome se objašnjava Zakon .

Pokušaji valjevskih odbornika zapravo su tako postali mrtvo slovo na papiru i mogu se nazvati potpuno kasnim budjenjem . Spas za Radio Valjevo bio je u njegovoj adekvatnoj pripremi za privatizaciju odnosno njegovo upodobljavanje za konkurentno pojavljivanje na tržištu . Period prethodnih godina u kojima je trajala priprema Zakona pa potom njegovo usaglašavanje u Briselu te i niz javnih rasprava održanih u tri grada Srbije Beogradu , Novom Sadu i Nišu bili su vreme za inoviranje programskih sadržaja ove medijske kuće, investiranje u opremu i podizanje kadrovskih kapaciteta u smislu njihove obučenosti i pripremljenosti za izlazak na tržište. Sve ove navedene činjenice bile su proteklih godina na raspolaganju Skupštini grada i odbornicima, ali se oni nisu na žalost time i bavili. Skupština je o svom medijskom preduzeću brinula tek toliko da zarade budu isplaćene na vreme i imenovan podoban direktor. U oba slučaja se na kraju pokazalo da ovo preduzeće u privatizaciju ulazi sa velikim dugovima , a od podobnosti direktora koja pod formom podobnosti treba da ustroji programsku šemu , niko zapravo nije imao koristi.
Tako se stav pojedinih odbornika pa i pojedinih gradskih funkcionera može smatrati licemernim s obzirom na činjenicu da je mnogo toga moglo biti uradjeno , a nije uradjeno ništa pa se izražavanje nade za spas sada može samo osuditi.

Ipak nije sve završeno i možda se za ovo preduzeće nadje kupac pa je to mogao biti opravdaniji potez i činjenje gradske Skupštine ukoliko zaista žele da sačuvaju Radio Valjevo. Umesto floskula o programskom finansiranju, u zaključku bi povoljnije bilo pronalaženje zainteresovanog kupca i snažno lobiranje u tom pravcu pa bi se tada činjenja mogla smatrati konkretnim ukazivanjem pomoći.

Po svemu sudeći pojedini valjevski odbornici debelo su prespavali mnogo toga , a na žalost vremena za budjenje je tako malo.

S.V.

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.